Hlavní obsah

Šestnáctiletá plavkyně Štěrbová čeká na lepší počasí k překonání La Manche

DOVER/PRAHA

Teprve šestnáctiletá plavkyně Lenka Štěrbová má od úterý do příštího pondělí rezervovaný termín k pokusu o překonání kanálu La Manche. Pokud by uspěla, stala by se nejmladší českou pokořitelkou průlivu mezi Velkou Británií a Francií.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dcera úspěšných dálkových plavců oslavila 8. srpna 16. narozeniny a tím splnila minimální věkové kritérium nezbytné k plavbě.

"Dnes ale určitě nevyplaveme, neboť počasí není příznivé. Teoretickou šanci máme ve středu, kdy by podle předpovědi mělo být maximálně devět hodin hezky. Nejsem si jistý, zda by tato doba stačila Lence k pokusu," řekl otec závodnice Michal Štěrba, který ji bude doprovázet. V čase pod devět hodin zvládli cestu z českých plavců pouze loni Rostislav Vítek a před ním dvakrát Yvetta Hlaváčová.

Rozhodnutí padne až v úterý pozdě večer po poradě s Regem Brickellem, který povede doprovodnou loď. Další uvažovaný termín by byl zřejmě až o víkendu, protože čtvrteční předpověď je zatím velmi špatná.

Štěrba má z českých koučů největší zkušenosti s kanálem La Manche, neboť už doprovázel devět plavců a osm z nich úžinu překonalo. Za jeho asistence postupně La Manche zdolali Ludmila Jelínková (1988), Dana Zbořilová (2001), Slovák Zoltán Makai (2002), Jan Příborský (2003), Richard Haan (2005), Stanislav Bartůšek (2005), Petr Mihola (2006) a Filip Pytel (2007). Nedoplaval pouze v loňském roce Pavel Trebichovský.

Štěrbová s doprovodem dorazila do Británie v sobotu, kdy si hned hodinu začala zvykat na chladnou vodu v moři. V neděli uplavala v rámci tréninku zhruba osm kilometrů a v pondělí plavala tři hodiny.

Nejmladšímu Čechovi bylo osmnáct

Na lepší počasí čeká i několik dalších adeptů, mezi nimiž je úspěšný australský plavec Brendan Capell.

La Manche dosud pokořilo 14 Čechů. Nejmladším byl v roce 2007 Filip Pytel, kterému bylo v době pokusu osmnáct let.

Reklama

Související témata: