Hlavní obsah

Australan Capell v rekordním čase La Manche nepřeplaval

Australskému plavci Brendanu Capellovi nevyšel pokus o překonání kanálu La Manche v rekordním čase. Bývalý mistr světa v dálkovém plavání dlouho mířil z Doveru do Calais v rekordním tempu, ale nestihl ve správný čas příliv a šest kilometrů od francouzských břehů svou snahu vzdal.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jeho kolega Ky Hurst, který každou druhou hodinu plaval s ním, vinil z neúspěchu uznávaného lodivoda Rega Brickella, jenž má v tomto týdnu pomáhat při plavbě přes La Manche také šestnáctileté Češce Lence Štěrbové. Podle Hursta byla chyba, že lodivod se rozhodl odstartovat až v sedm hodin ráno.

"Kdybychom začali o pár hodin dříve, bylo by to o něčem jiném," citoval plavce australský list The Age. "Věděl, že Brendan patří mezi nejrychlejší dálkové plavce na světě a stihl by to. Byla to prostě jeho (Brickellova) chyba, že to špatně vyhodnotil," uvedl Hurst. Pětadvacetiletý Capell ve středu útočil na tři roky starý výkon Bulhara Petara Stojčeva 6:57:50 hodiny.

 Štěrbová čeká na lepší počasí

Ve stejném termínu původně chtěla plavat Štěrbová, ale protože podle předpovědi počasí měl ustat vítr jen na sedm hodin, což by jí k překonání úžiny nestačilo, rozhodla se svůj pokus odložit. Šanci má do pondělí.

Reklama