Hlavní obsah

Plavec Lochte na Panpacifických hrách zastínil Phelpse

IRVINE

Americký plavec Ryan Lochte na Panpacifických hrách vystoupil ze stínu hvězdného krajana Michaela Phelpse. Trojnásobný olympijský vítěz vyhrál v kalifornském Irvine šest závodů a vytvořil sedm nejlepších letošních výkonů.

Foto: REUTERS/David Gray

Američan Ryan Lochte.

Článek

V sobotu se měli oba šampioni utkat v polohovém závodu na 200 metrů, ale Phelps se odhlásil a ze souboje vycouval. Lochte se blýskl třetím časem historie 1:54,43 minuty. Zaostal jen o 33 setin za vlastním světovým rekordem, který zaplaval loni na mistrovství světa v Římě ještě ve speciálních plavkách, které jsou od letošního roku zakázány.

"O rekord mi nešlo, chtěl jsem jen dobře zaplavat. Alespoň jsem dokázal, že rekordy lze pořád překonávat," uvedl Lochte. "Mrzelo mě, že se Michael odhlásil. Těšil jsem se, že se popasujeme," dodal.

Čtrnáctinásobný olympijský vítěz Phelps odůvodnil svou neúčast tím, že se chtěl plně soustředit na polohovou štafetu 4x100 metrů, v níž pomohl na motýlkářském úseku americkému týmu k jasnému vítězství.

"Nemá takovou formu, aby mohl v krátkém čase dobře zaplavat víc závodů," řekl Phelpsův trenér Bob Bowman.

Ve čtvrtek zažil Phelps blamáž v polohovém závodu na 400 m, v němž ani nepostoupil z rozplaveb. I tak získal na Panpacifických hrách pět zlatých medailí, ovšem jen dvě individuální.

Reklama