Hlavní obsah

Dva plavci byli potrestáni zákazem závodění kvůli dopingu

LAUSANNE

Mezinárodní plavecká federace FINA potrestala ve středu dva plavce zákazem startů za porušení dopingových pravidel. Španěl Sergio García nesmí rok závodit a účastnit se olympijských her v Londýně za to, že opakovaně neohlásil dopingovým komisařům místo svého pobytu. Australan Ryan Napoleon dostal tříměsíční trest za to, že užil zakázanou látku formoterol, i když ne vlastní vinou.

Článek

García se provinil tím, že během 18 měsíců třikrát promeškal dopingový test, neboť komisařům nenahlásil, kde se bude nacházet. Účastník olympijských her v Pekingu, kde plaval 200 metrů prsa, je druhým španělským plavcem, který tento měsíc propásl dopingovou zkoušku. Rafaelu Muňozovi se to stalo před mistrovstvím Evropy údajně kvůli špatnému psychickému stavu. Šlo však o jeho první prohřešek, a proto nebyl potrestán. Následně na ME vyhrál závod na 50 metrů motýlek.

Napoleon nesmí tři měsíce závodit kvůli chybnému označení na inhalátoru proti astmatu, který obsahoval zakázanou látku formoterol, což Napoleon nevěděl. FINA sice uznala, že šlo o neúmyslný prohřešek, přesto mu udělila mírný trest. "Je jasné, že v tomto případě neměl plavec úmysl nedovoleně zlepšit svou výkonnost. Závodník je ale odpovědný za to, jaké léky užívá." uvedla FINA v prohlášení.

Napoleon nesmí závodit až do 20. listopadu a přijde o říjnové Hry Commonwealthu, kde měl startovat na tratích 400 a 1500 metrů volný způsob.

Reklama

Související témata: