Hlavní obsah

Finále ME staví Závadová výše než bronz z olympiády mládeže

OSTRAVA

Start ve finále seniorského mistrovství Evropy staví sedmnáctiletá česká plavkyně Barbora Závadová výše než medaili z olympiády mládeže. Obou velkých úspěchů dosáhla v srpnu, kdy nejprve v Budapešti na ME skončila osmá ve finále polohového závodu na 400 metrů, načež si z prvních olympijských her mládeže v Singapuru přivezla bronz z poloviční trati.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Česká reprezentantka v plavání Barbora Závadová ukazuje bronzovou medaili z OH mládeže v Singapuru, vpravo její trenér Vítězslav Hartmann.

Článek

"Finále na mistrovství Evropy si sportovně cením výše. Je tam mnohem větší konkurence. Ale tomu zážitku dostat medaili se nic nevyrovná. Nikdy jsem ještě žádnou nezískala, mám z toho obrovskou radost," řekla dnes novinářům ostravská naděje.

Její medailový úspěch zvýraznil fakt, že ho nedosáhla na své oblíbené trati. V závodě na 200 metrů polohově dohmátla jako třetí v čase 2:15,36 minuty, kterým stanovila i nový český rekord. Rychlejší byly pouze Američanka Jonesová a Ruska Kočetkovová.

"Nejsem na té trati nějak extra dobrá, je to spíše o výbušnosti než vytrvalosti. Ale závod mi vyšel. Přitom jsem se po příjezdu necítila dobře, cesta byla dlouhá a únavná. Dlouho jsme se nemohli dostat ani na závodní bazén," řekla Závadová.

Se svým trenérem Vítězslavem Hartmannem za sebou měla obtížný přesun mezi světadíly. Dva dny před odletem ještě startovala na šampionátu v Budapešti. "Příprava byla fakt složitá, program náročný," ulevila si. "V pondělí do Budapešti, po závodě hned zpátky do Ostravy a ve středu do Singapuru. Dva měsíce jsem neměla skoro žádné volno, ale stálo to za to," dodala Závadová.

Velká česká naděje pro příští olympiádu v Londýně už své schopnosti naznačila na kontinentálním mistrovství v Budapešti. Národní rekordmanka se ve své nejsilnější disciplíně v polohovém závodu na 400 metrů dostala do finále a mezi evropským výkvětem skončila osmá. "Moc si toho výsledku cením. Taková konkurence v Singapuru nebyla," dodala Závadová.

Reklama

Související témata: