Hlavní obsah

Skifař Synek si na Evropě ověří, jak na tom je před MS

Skifař Ondřej Synek běžně na mistrovství Evropy nestartuje, letos však účast na kontinentálním šampionátu uvítal. Mistrovství světa se totiž koná na Novém Zélandu až na přelomu října a listopadu a závody v portugalském Montemor-o-Velho jsou pro Synka stejně jako pro další veslaře vítaným kontrolním testem před vrcholem sezony.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skifař Ondřej Synek

Článek

Synek naposledy startoval v polovině července v Lucernu, kde ovládl závěrečný díl Světového poháru. Závodní pauza je tak poměrně dlouhá. "Kvůli tomu tam jedu, přestávka je dlouhá a je to znát. Nevím, jak na tom jsem. Doufám, že se potvrdí, že na tom jsem dobře. To se ale dozvím až po závodě," řekl Synek ČTK před dnešním odletem do Portugalska.

Přestože dva měsíce jen trénuje, cítí se dobře. "Žádná únava, žádný stres. Tak snad to dobře dopadne," pousmál se stříbrný medailista z olympijských her v Pekingu.

Letošní světový skifař číslo 1 se na ME utká prakticky s kompletní evropskou špičkou včetně dvojnásobného olympijského vítěze Olafa Tufteho. Chybí jen Brit Alan Campbell. "Co jsme se bavili v sezoně, tak všichni říkali, že si to chtějí zkusit. Mají to nastavené stejně," řekl Synek, jenž na ME po jeho znovuobnovení startoval jen v roce 2007, kdy byl členem zlaté osmiveslice.

Závodit se bude ve zbrusu novém areálu

Nevýhodou evropského šampionátu je pouze vzdálenost od Česka. "Určitě by bylo lepší, kdyby se mistrovství konalo někde blíže. Na druhou stranu MS je na Novém Zélandu, tak tohle je proti tomu prd. Letadlem to bude v pohodě," uvedl veslař pražské Dukly.

Synek bude v dějišti závodů startovat stejně jako ostatní poprvé. Areál v Montemor-o-Velho je totiž nový. "Dokonce měli problémy, jestli ho stihnou postavit," řekl.

Po skončení seriálu Světového poháru se připravoval v Praze a v Račicích, byl i na vysokohorském soustředění v Itálii. "Střídám to a snažím se, aby mě to bavilo," uvedl rodák z Brandýsa nad Labem, který poslední tréninky absolvoval společně s dvojkou bez kormidelníka. "Bylo to příjemné oživení," uvedl.

V Portugalsku se představí jedenáct českých posádek, což je rekord. "Bude to dobré, že bude rozruch. Když jedou dvě tři lodě, tak je to komornější," dodal Synek, který má zajištěný start na mistrovství světa stejně jako další tři české posádky.

Reklama