Hlavní obsah

Na veslařském ME pojede rekordních 11 českých posádek

Rekordní počet jedenácti posádek bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství Evropy ve veslování, které se koná od pátku v portugalském Montemor-o-Velho. Na akci, jež bude pro některé závodníky generálkou na světový šampionát, se představí i skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková nebo dvojskif sester Jitky a Lenky Antošových.

Článek

Jistotu účasti na MS, které se uskuteční na přelomu října a listopadu na Novém Zélandu, má vedle této trojice i dvojskif David Jirka, Petr Vitásek. Pro ostatní reprezentanty bude nadcházející šampionát vrcholem sezony.

"Medailové ambice mají skifaři, u dvojskifů uvidíme. Ženy má vysoké ambice. Dvojice Jirka, Houska si vyjela účast na mistrovství světa a neměla by zklamat ani tady," řekl vedoucí výpravy Josef Johánek ČTK.

V případě čtyřky bez kormidelníka, klasické i lehkých vah, bude záležet na počasí i momentální formě. "Například loni na Evropě v Brestu jela čtyřka bez ještě 200 metrů před cílem na prvním místě, ale pak se přijelo před hlavní tribunu, změnily se větrné podmínky a využili toho Italové," uvedl Johánek.

Velkou šanci na medaili má i dodatečně nominovaná dvojka s kormidelníkem, neboť do této neolympijské disciplíny se přihlásily jen čtyři posádky.

Jakub Makovička s Jakubem Houskou se tak na ME představí ve dvou disciplínách, neboť startují i v olympijské dvojce bez kormidelníka. Pro finálovou jízdu druhé kategorie k nim usedne Oldřich Hejdušek.

Nominace:
Muži: Ondřej Synek (skif); David Jirka, Petr Vitásek (dvojskif); Adam Kapa, Petr Čabla (dvojskif lehkých vah); Jakub Makovička, Jakub Houska (dvojka bez kormidelníka); Makovička, Houska, kormidelník Oldřich Hejdušek (dvojka s kormidelníkem); Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Jan Vetešník, Ondřej Vetešník (čtyřka bez kormidelníka lehkých vah); Michal Horváth, Milan Bruncvík, Milan Doleček, Jan Gruber (čtyřka bez kormidelníka); Jan Andrle, Petr Ouředníček, Martin Basl, Petr Buzrla (párová čtyřka); Petr Handlovič, Jan Pilc, Jakub Koloc, David Szabó, Jiří Srna, Karel Běhal, Matyáš Klang, Petr Melichar, kormidelník Martin Šuma.
Ženy: Miroslava Knapková (skif); Jitka Antošová, Lenka Antošová (dvojskif).

Reklama