Hlavní obsah

Nejúspěšnější rakouská plavkyně Jukicová ukončila kariéru

VÍDEŇ

V pouhých 24 letech ukončila kariéru historicky nejúspěšnější rakouská plavkyně Mirna Jukicová. Bronzová medailistka z olympijských her v Pekingu, trojnásobná mistryně Evropy a majitelka dvou bronzových medailí z mistrovství světa v dlouhém bazénu nezávodila už od loňského srpna, kdy na MS v Římě skončila třetí na prsařské dvoustovce. Ve čtvrtek Jukicová oznámila, že s vrcholovým plaváním končí a bude se věnovat studiu.

Článek

"Nebylo to žádné lehké rozhodnutí," řekla rakouským médiím Jukicová, jež se v Pekingu stala první rakouskou plavkyní, která na olympiádě získala individuální medaili. Splnila si tím prý životní sen, který by teď už mohlo předčít jedině olympijské zlato. "Případný další titul z mistrovství Evropy už prostě nestačí. A olympijské zlato, to je zkrátka strašně daleko. Mnoho tréninku a člověk pak možná ani nepostoupí do finále," přiznala Jukicová ztrátu motivace.

Přítelkyně tenisty Jürgena Melzera byla specialistkou na prsařské disciplíny, na velkých soutěžích v dlouhém i krátkém bazénu získala celkem 22 medailí, z toho pět zlatých. Rodačka ze srbského Nového Sadu žila až do roku 1999 v Chorvatsku, než její rodina přesídlila do Vídně. Ve své nové zemi se celkem třikrát stala Sportovkyní roku v letech 2002, 2008 a 2009.

Reklama