Hlavní obsah

Sólo kolem světa, pěti oceány. Drsný jachtařský závod startuje v neděli v La Rochelle

PRAHA

Ve francouzského přístavu La Rochelle odstartuje v neděli jeden z nenáročnějších jachtařských závodů světa - Velux 5 Oceans. Na sólovou plavbu kolem zeměkoule se přes pět oceánů vydá šest kapitánů na jachtách typu Open 60, které budou soutěžit v nové, ke klimatu šetrné plavební třídě Eco 60.

Foto: Sport.cz

Třicet tisíc námořních mil, víc než tři tisíce hodiny samoty. To je závod Velux 5 Oceans.

Článek

Velux 5 Oceans je historicky první sólo závod, kterého se účastní jen jachty Open 60, a to ve zcela nové ke klimatu šetrné plavební třídě Eco 60. Šedesátistopové jachty Open 60 jsou ekologicky udržitelnými závodními jachtami známé svojí bezpečností a spolehlivostí. Všechny aktéry závodu spojuje jedna hodnota – ohled k životnímu prostředí. Díky této myšlence může závod a jeho partneři sloužit jako inspirace k zamyšlení i chování ostatních.

Při závodu Velux 5 Oceans je kapitán na všechno sám.foto: VELUX

Závodící skippeři (kapitáni) budou na palubě využívat obnovitelné zdroje energie a systémy zpracování odpadu. Pravidla nové plavební třídy Eco 60 omezují spotřebu fosilních paliv a podporují využívání solární a větrné energie. Dva ze závodníků, Kanaďan Derek Hatfield a Američan Brad van Liew se chtějí stát vůbec prvními sólo závodníky, kteří se pokusí v rámci závodu obeplout svět zcela bez použití fosilních paliv.

Tři tisíce hodin o samotě

Jeden muž, jedna loď. Šest skipperů ze tří kontinentů. Třicet tisíc námořních mil za devět měsíců. Jeden závod, jeden cíl. Na vrchol Mount Everestu se podívalo více než 2 700 lidí, 500 jich bylo ve vesmíru – míň než 180 jich samostatně obeplulo svět. Být součástí této elitní skupiny je i cílem nejdelšího oceánského sólo závodu světa, při němž kapitáni stráví na svých lodích o samotě více než 3000 hodin.

Šest skipperů, kteří se závodu účastní, pocházejí ze šesti zemí světa a jsou mezi nimi rozdíly jak ve zkušenostech, tak ve věku – nejmladšímu je 32 let, nejstaršímu 57. Na start se postaví Christophe Bullens (Belgie, 48 let), Brad Van Liew (USA, 42 let), Zbigniew Gutkowski (Polsko, 36 let), Derek Hatfield (Kanada, 57 let), Chris Stanmore-Major (Velká Británie, 32 let) a Garry Golding (Austrálie, 51 let).

Mapa závodu Velux 5 Oceansfoto: VELUX

Po vyplutí z francouzského města La Rochelle se skippeři na cestě kolem světa zastaví v jihoafrickém Kapském Městě, ve městě Wellington na Novém Zélandu, následovat bude plavba do brazilského přístavu Salvador, amerického Charlestonu a zpět do La Rochelle. Do cíle by měli závodníci dorazit v červnu příštího roku, kdy budou 11. června 2011 slavnostně vyhlášeni vítězové.

Reklama