Hlavní obsah

Knapková na Zélandu: plyšák na letišti, světlušky v jeskyni a beseda se školáky

Česká veslařská reprezentace vyrazí na třicetihodinový let do dějiště mistrovství světa na novozélandském jezeře Karapiro v sobotu večer. S jednou výjimkou. Skifařská naděje Miroslava Knapková s trenérem Tomášem Kacovským už je na druhé straně zeměkoule od konce září. Během prvních dnů si stihla prohlédnout i kouzelnou novozélandskou přírodu.

Foto: ČTK/AP

Miroslava Knapková.

Článek

Proč jste zvolila delší pobyt na Novém Zélandu?

Je tu jedenáctihodinový časový rozdíl a já bohužel patřím mezi ty, kterým trvá trochu déle, než se s tím posunem srovnají. Takže hlavním důvod byla aklimatizace na časový posun.

Jaký tam máte program před startem šampionátu?

První dva týdny jsem trénovala na jezeře Karapiro, kde se pojede šampionát, a dva týdny teď budu trénovat na jiném jezeře, které je vzdálené asi sto kilometrů. Tři dny před zahájením šampionátu se pak připojím k české výpravě.

Po příletu vás vítal jako první zahraniční hvězdu šampionátu šéf organizačního výboru i televizní štáb. Překvapilo vás takové přivítání?

Bylo to moc milé, dostala jsem i kytku a plyšáka Kiviho. Věděla jsem, že sem přilétám jako první zahraniční veslař, ale takové přijetí jsem nečekala. Asi to dokazuje, že na Zélandu je veslování populární a hodně prožívají, že se tu bude konat mistrovství světa.

Jak je to ještě poznat?

Třeba tím, že když jsem šla nakupovat, tak mě zastavila cizí paní, že mě viděla v televizi a že mi přeje hodně štěstí. To jsem u nás nikdy nezažila. (úsměv) Také jsem byla na návštěvě v místní škole, kde se konala beseda s dětmi, a povídali jsme si o veslování a o České republice.

Co jste v prvních dnech na Novém Zélandu stihla kromě tréninku?

Hned po příletu jsme se byli trochu podívat po městě Auckland. Byli jsme také v jeskyních Waitomo se světluškami a v termální oblasti  Wai-O-Tapu.

Jaký dojem na vás udělala novozélandská příroda?

Je krásná. Jedno odpoledne jsme se jeli podívat na západní pobřeží, které je vyhlášeno mezi surfaři. To byl opravdu zážitek. Také jsme se zastavili u 55metrového vodopádu a cesta k němu vedla lesem, připomínala procházku botanickou zahradou...

Po nedávném zemětřesení na Severním ostrově už není v této oblasti ani památky?

Neviděli jsme nic, co by ho připomínalo.

Když jste na Zéland přiletěla jako první z veslařek, tak jste měla tréninkový areál sama pro sebe?

Trénoval tu kromě mě jen novozélandský tým včetně mojí soupeřky Emmy Twiggové, před pár dny přijeli i Řekové. Co mám zprávy, tak velké týmy, které v těchto dnech přijíždějí, budou trénovat na jiných jezerech a na Karapiro přijedou až těsně před zahájením. V termínu, kdy přiletí česká výprava, tak dorazí nejvíc týmů.

Jak zatím vypadá zázemí kanálu, kde se pojede o světové medaile?

Je zajímavé sledovat ty přípravy, jak se staví tribuny, šteláře na lodě, veslařská dráha i stany, které asi budou složit jako jídelny nebo odpočinková zóna pro závodníky. Jestli vyjde počasí, budou to pro diváky moc hezké závody. Z tribuny je nádherný výhled na celou dráhu.

Jaké počasí zatím na Zélandu panuje? Teprve nedávno tam skončila zima...

Začíná tu jaro a podle toho to tady také vypadá. Počasí se často mění, jeden den je bezvětří a slunečno s 20 stupni, za dva dny větrno a šest stupňů. Teď je něco mezi a lehce pofukuje.

Na začátku sezóny jste bojovala se streptokokem, pak už se vám nemoci vyhýbaly?

Ještě pár dní před odletem na NZ jsem měla lehkou virózu, ale nebylo to nic vážného.

Už jste se tedy dostala do formy, jakou jste měla třeba vloni?

Cítím se celkem dobře. Po fyzické stránce to není takové jako loni, ale v o to větší jsem psychické pohodě. Přestože je sezóna hodně dlouhá, tak mi to ani nepřijde.

Ondřej Synek prohlásil, že z mistrovství světa bere jen zlato. Co udělá radost vám?

Mně by určitě udělala radost jakákoliv medaile. Na mistrovství Evropy v Portugalsku bylo pole skifařek velmi vyrovnané a mezi velké favoritky tu bude patřit i domácí Twiggová. Čekám, že to bude napínavé, každopádně už se moc těším.

Reklama