Hlavní obsah

Skifař Synek je připraven bojovat o zlato

HAMILTON

Aklimatizovaný a připravený na nejdůležitější závod sezóny. Skifař Ondřej Synek v letošním roce vyhrál všechny důležité závody a životní sezónu zakončí startem na mistrovství světa na Novém Zélandu, kde chce získat zlatou medaili. Cestu za vysněným triumfem začne na jezeru Karapiro v neděli.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Skifař Ondřej Synek.

Článek

"Cítím se dobře. Aklimatizace byla v pohodě, po dvou dnech jsem byl srovnaný. Pak to ještě dobíhalo, ale vše bylo dobré," řekl Synek.

Osmadvacetiletý veslař pražské Dukly letos vyhrál všechny závody Světového poháru, ovládl i mistrovství Evropy. Světový šampionát je však nejdůležitější akce. "Spokojený budu jen se zlatem," řekl Synek jasně před odletem.

V sezóně jej sice ještě nikdo neporazil, pouze jednou se však utkal s novozélandskou hvězdou Mahem Drysdalem. Světový šampión z posledních čtyř mistrovství totiž část sezóny ze zdravotních důvodů vynechal a poté se v ústraní připravoval na domácí akci.

"Už jsem potkal všechny, ale jeho ne. Mirka (Knapková) ho ale viděla, trénoval stejně jako ona na jiném jezeru. Doufám, že se v sobotu nebo v neděli potkáme," pousmál se Synek, který Drysdalea považuje logicky za největšího soupeře. "Noviny o něm píší hodně, četl jsem nějaký rozhovor s ním," přiznal rodák z Brandýsa nad Labem.

Drysdale bude mít výhodu ve znalosti mírně atypického prostředí. V současnosti se totiž většina vrcholných akcí koná na umělých kanálech, tentokráte se ale pojede na jezeře. Synkovi se však Karapiro zamlouvá.

Foukat bude na všechny stejně

"Je tady regulérní dráha pro všechny. I když bude foukat z boku, tak to budou mít všichni stejné. Není to jako na umělých kanálech, kde se může někdo schovat," uvedl Synek.

Čeští veslaři Karapiro před odletem přirovnávali k brněnské přehradě, po osobní zkušenosti to stříbrný medailista z olympiády v Pekingu potvrzuje. "Je to něco mezi Slapy a Brnem. Závodní trať jako v Brně, okolí jako na Slapech. Zatím jsme trénovali v horní části jezera, kde jsme jezdili pět kilometrů tam a pět zpátky, což bylo dobré. Nemuseli jsme se pořád otáčet," řekl.

Bez problémů jsou nyní i povětrnostní podmínky. I když po příletu české výpravy zrovna příjemné počasí nebylo. "Ze začátku bylo docela tragické, protože foukalo, pršelo a byly velké vlny. Pak se to ale umoudřilo, asi po čtyřech dnech, a od té doby svítí sluníčko a je přes dvacet, což je akorát," pochvaloval si Synek. I kdyby ale panoval "nečas", problém by to prý nebyl. "Veslování je venkovní sport, takže jsme na to zvyklí. Buď bude foukat, nebo ne," pousmál se.

Věří, že porod stihne

Synek se sice v současnosti plně soustředí na závody, myšlenkami je ale i doma. S přítelkyní totiž čekají každým dnem narození potomka, termín mají 8. listopadu, v den jeho návratu z MS. "Vše zatím běží podle plánu. Uvidíme, jak to bude vypadat dále," uvedl Synek, jenž věří, že porod osobně stihne.

Reklama