Hlavní obsah

Patnáctiletá jachtařka Dekkerová vyplouvá za rekordem

Na středu si naplánovala patnáctiletá nizozemská jachtařka Laura Dekkerová start další etapy své pozoruhodné cesty kolem světa. Po dvouměsíčním pobytu na Kanárských ostrovech, kam připlula z Gibraltaru, zamíří k Azorským ostrovům, odkud se pokusí překonat Atlantický oceán, píše ve svém internetovém deníku. Odvážná dívka se chce stát nejmladší ženou, která obepluje zeměkouli.

Foto: Evert-Jan Daniels, ČTK/AP

Laura Dekkerová je připravena překonat rekord.

Článek

Už několik týdnů tráví Dekkerová na Kanárských ostrovech, kde vyčkávala, až poleví sezóna bouří. Navštívili ji také rodinní příslušníci a na její 11,5 metru dlouhé dvoustěžňovou jachtu Guppy dali nainstalovat kamery, které budou dokumentovat plavbu.

Na palubě měla černého pasažéra

Poslední dny se v přístavu kanárského letoviska Anfi del Mar věnovala doplňování lodních zásob. "Jsme připraveni. Guppy je nacpaná krabicemi s jídlem a pitím," uvádí na svém blogu. V úterý si dopřála jednodenní projížďku na širé moře. Na palubě se prý ale skrýval černý pasažér, takže se musela nejdříve vrátit zpět do Anfi, aby ho vysadila.

"Myslím, že z Anfi vypluji ve středu kolem poledne. Než uvidím další ostrov, budu muset na moři strávit asi týden. Jsem zvědavá, jak Azorské ostrovy vypadají," zapsala si Dekkerová do internetového deníku.

 Návrat v létě 2012

Z Azorských ostrovů dívka vyrazí přes oceán do Karibiku. Panamským průplavem se dostane do Tichého oceánu a odtud popluje do Polynésie a Indonésie. O směru její další cesty rozhodnou paradoxně somálští piráti. Pokud bude v Adenském zálivu hrozit zvýšené riziko jejich útoku, obepluje raději celou Afriku. Do vlasti se chce jachtařka vrátit v létě roku 2012. Celkem plánuje na své cestě kolem světa 26 zastávek.

Plán plavby Laury Dekkerovéfoto: www.lauradekker.nl

K riskantnímu dobrodružství se školačka rozhodla prý proto, že chce poznat svět s jeho kulturními rozdíly a získat nějaké životní zkušenosti. Dívka se rok přela s úřady na ochranu dětí, které ji od odvážného záměru chtěly odradit. Nakonec soud v nizozemském Middlelburgu rozhodl, že úřady nezletilé Lauře nesmějí bránit. Rozhodnutí zůstalo na rodičích, kteří s vyplutím souhlasili.

Pokud se mladičké jachtařce její dobrodružný kousek podaří, překoná dosavadní rekord Australanky Jessiky Watsonové, která svou plavbu kolem světa úspěšně dokončila letos v květnu, tři dny před svými 17. narozeninami.

Reklama