Hlavní obsah

Zlatý skifař Synek byl povýšen na nadporučíka

Mistr světa ve veslování Ondřej Synek se dočkal povýšení. Ministr obrany Alexandr Vondra mu dnes propůjčil hodnost nadporučíka. Dosavadní podporučík tak "poskočil" rovnou o dvě hodnosti výše. Synek ve své životní sezoně vyhrál všechny závody, triumfoval ve Světovém poháru, na mistrovství Evropy i světa.

Foto: Ivana Roháčkova, Dukla Praha, ČTK

Ministr obrany Alexandr Vondra (vpravo) propůjčuje hodnost nadporučíka skifaři Ondřeji Synkovi.

Článek

Vondra nejlepšímu světovému skifaři předal výložky nadporučíka a pak se s ním několik minut neformálně bavil. "Ocenění od ministra je něco speciálního. Jsem rád, že pan ministr je znalý z v takovém menším sportu, jako je veslování, a zná moje výsledky a mé soupeře," řekl Synek ČTK.

Vondra veslařův výkon sledoval během víkendové návštěvy českých vojáků v zahraničních misích. "Já to považuju za fantastický úspěch. Sledovali jsme to v Afghánistánu s vojáky. Vím, jak se Václav Chalupa skoro dvacet snažil o zlato, a Ondra Synek ho konečně ulovil v disciplíně, která má velikou olympijskou tradici," řekl ČTK Vondra.

Synkův skifařský vzor Chalupa se dlouhé roky snažil získat titul mistra světa. Jeden z nejlepších českých veslařů historie však nikdy nedokázal šampionát vyhrát. Několikrát skončil druhý.

Podle Vondry je Synkův úspěch dobrou reklamou pro armádu a důkazem, že má smysl, aby obrana podporovala armádní sport. "Chci v dobách úspor tady držet kontinuitu... Určitě nehrozí žádné škrtání, které by ohrozilo podporu (sportu)," uvedl Vondra.

Synek nyní s přítelkyní očekává narození prvního potomka. Po porodu plánuje pořádně oslavit jak přírůstek do rodiny, tak zlato z mistrovství světa. Už v polovině prosince ale začne opět zlehka trénovat a od ledna mu příprava vypukne naplno. Kvalifikací na olympiádu v Londýně bude srpnové mistrovství světa na Bledu, z nějž na sportovní svátek postoupí 11 skifařů.

Reklama