Hlavní obsah

Patnáctiletá nizozemská jachtařka pokračuje v cestě kolem světa

ANFI DEL MAR

Patnáctiletá nizozemská jachtařka Laura Dekkerová pokračuje v dobrodružné plavbě okolo světa. Ve středu opustila Kanárské ostrovy a zamířila na Azory, uvedla ve svém blogu. Azory představují výchozí bod, z něhož hodlá překonat Atlantický oceán.

Foto: Bas Czerwinski, ČTK/AP

Laura Dekkerová.

Článek

Na Kanárských ostrovech strávila dva měsíce při čekání na konec sezóny bouří, které se zde v tuto dobu pravidelně objevují. Nyní je už na cestě na Azory. Společnost jí dělají delfíni, kteří se objevili v blízkosti její dvoustěžňové jachty Guppy. "Již dvakrát jsem viděla delfíny. Jeden z nich vyskočil z vody do výšky přímo před přídí," zapsala si do blogu.

I když na moři nepanuje příliš velký vítr, musí se mladá námořnice vypořádat s poměrně velkými vlnami. "Loď se kymácí zepředu dozadu, ale už si na to pomalu zvykám," uvedla.

Z Azor do Karibiku

Z Azorských ostrovů dívka vyrazí přes oceán do Karibiku. Panamským průplavem se dostane do Tichého oceánu a odtud popluje do Polynésie, Indonésie a zpět do Nizozemska. Do vlasti se chce jachtařka vrátit v létě roku 2012.

K riskantnímu dobrodružství se školačka rozhodla prý proto, že chce poznat svět s jeho kulturními rozdíly a získat nějaké životní zkušenosti. Rok se přela s úřady na ochranu dětí, které ji od odvážného záměru chtěly odradit. Nakonec soud v nizozemském Middlelburgu rozhodl, že úřady nezletilé Lauře nesmějí bránit. Rozhodnutí zůstalo na rodičích, kteří s vyplutím souhlasili.

Pokud se mladičké jachtařce její dobrodružný kousek podaří, překoná dosavadní rekord Australanky Jessiky Watsonové, která svou plavbu kolem světa úspěšně dokončila letos v květnu, tři dny před svými 17. narozeninami.

Reklama

Související témata: