Hlavní obsah

Na MS padl první rekord, ve štafetě plavali čtyři bratři

DUBAJ

Na plaveckém šampionátu v krátkém bazénu v Dubaji zřejmě kvůli zákazu celotělových plavek nebudou padat světové rekordy, o zápis do Guinnessovy knihy rekordů však toto mistrovství světa nepřijde. Poprvé v historii se totiž ve štafetovém závodu představili čtyři sourozenci.

Článek

O premiéru se postarali domácí bratři Džasmíové, kteří reprezentovali Spojené arabské emiráty v dnešní štafetě na 4x100 metrů volný způsob. Skončili sice v čase 3:35,72 čtrnáctí z patnácti účastníků a s desátým českým kvartetem prohráli o více než dvacet sekund, splnili si však rodinný sen.

"Jsme tak strašně moc pyšní, že jsme to dokázali," řekl novinářům devětadvacetiletý Obaíd, nejstarší ze sourozenců. Společný start s bratry ve štafetě byl jeho ideou.

"Už jako malý kluk jsem snil o tom, že se dostanu do Guinnessovy knihy rekordů. No a když bylo jasné, že moji bratři se mistrovství světa zúčastní, požádal jsem národní svaz o jejich zařazení do štafety, abychom mohli udělat rekord," uvedl Obaíd Džasmí, účastník dvou olympijských her a suverénně nejlepší plavec z celkem šestice sourozenců.

Vedle členů štafety - devětadvacetiletého Obaída, o rok mladšího Saída, pětadvacetiletého Bachíta a devatenáctiletého benjamínka Fajsála - tvoří bratrský klan ještě Sultán, jenž studuje ve Spojených státech amerických, a jednatřicetiletý Mohammed. Nejstarší ze sourozenců je zároveň jejich manažerem.

Dalším cílem bratrů Džasmíů je kvalifikace na MS v dlouhém bazénu, jenž se příští rok koná v Šanghaji, a poté na olympijské hry v Londýně. To však vzhledem k přísnějším kvalifikačním kritériím nebude pro rekordmany ze SAE jednoduché.

Reklama

Související témata: