Hlavní obsah

České plavecké reprezentace se připravují v Zakopaném

Zakopané

Plavecké bazény v Česku jsou sice od středy pro profesionály formálně otevřené, přesto reprezentační týmy pokračují v přípravě v polském Zakopaném. Tam trénuje dvacet seniorů a třicet juniorů. Ti se chystají příští týden na otevřený maďarský šampionát a současně mezinárodní utkání s Maďarskem a Slovenskem.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Ilustrační foto.

Článek

V Zakopaném chybějí znakařka Simona Kubová a kraulařka Anika Apostalonová, které závodí v International Swimming League. Když se v Česku začátkem října zavřela vnitřní sportoviště včetně bazénů, našel Český svaz plaveckých sportů pro elitní závodníky útočiště ve slovenském Šamoríně. Odtud odjeli na závod do Makedonie.

Pak se ale i na Slovensku zpřísnila opatření proti koronaviru, takže reprezentanti zvolili azyl v olympijském centru v Zakopaném. "V bazénu se střídáme i s polským juniorským výběrem. Hygienická opatření jsou zpřísněná. Týkají se zejména nošení roušek v celém objektu, dezinfekce a oddělování skupin na sportovištích i v jídelně. Trénink v příjemném a výborně vybaveném olympijském centru si všichni pochvalují," uvedl v tiskové zprávě hlavní svazový metodik Roman Havrlant.

Všechny významné závody byly pro letošek zrušeny a trenéři hledají, kde by jejich svěřenci mohli prodat naplavané kilometry. Trénink bez možnosti závodů je totiž komplikovaný pro kouče i závodníky. "Rýsuje se určitá možnost v Polsku a pár příležitostí je po Evropě. Jistého ale nic není," poznamenal Havrlant.

Navzdory všem komplikacím podle něj plavci berou situaci s nadhledem. Ti juniorští odjeli do Maďarska, kde je tamní šampionát otevřený i zahraničním závodníkům. "Junioři by rádi napodobili výkony seniorů z mezinárodních závodů ve Skopje. Osobně očekávám, že si junioři naplno užijí atmosféru v Mekce evropského plavání a že prostředí a týmová atmosféra každého vybudí k výborným výkonům," doplnil Havrlant.

Reklama

Související témata: