Hlavní obsah

Thorpe má po dvouměsíční přípravě na návrat závodní váhu

SYDNEY

Plavecký šampion Ian Thorpe překonal další překážku na cestě za návratem do bazénů a na olympijské výsluní. Po dvouměsíčním intenzivním tréninku se podle australských médií dostal na závodní váhu pod sto kilogramů. Podle pravidel o antidopingovém programu smí začít závodit až v listopadu, poprvé by to mělo být 4. listopadu na Světovém poháru v Šanghaji.

Foto: archiv

Ian Thorpe

Článek

"Je to tak, má zpátky závodní váhu, takže něco pod sto kilo," řekl dnes Thorpeův manažer Dave Flaskas. Pětinásobný olympijský vítěz se objevil zjevně pohublý v pátek na královské svatbě v Londýně a podle Flaskase to je jasný důkaz, že přípravu na návrat bere zcela vážně. Spekulacím, že Thorpe podstoupil plastiku, se s chutí zasmál.

Pohublý obličej je podle něj důkazem kvalitního tréninku ve švýcarských horách, který po dva měsíce absolvoval pod vedením slavného kouče Gennadije Tureckého. A ten si přístup osmadvacetiletého Australana přezdívaného Torpédo nemohl vynachválit.

"Jsme momentálně tam, kde jsme chtěli být, protože jeho přístup je pozitivní. Je také velmi kreativní a chytrý," řekl Tureckij, pod jehož rukama vyrostli v olympijské vítěze Rus Alexandr Popov či jiný Australan Michael Klim.

Než Thorpe ukončil zcela nečekaně v roce 2006 kariéru v pouhých 24 letech, údajně kvůli chybějící motivaci, měl na kontě také 11 titulů mistra světa a 13 světových rekordů v dlouhém bazénu. Jeho dominantními tratěmi byly 400 a 200 metrů volný způsob, nyní se bude připravovat na kratší. Národní olympijská kvalifikace pro hry v Londýně ho čeká v březnu.

Reklama