Hlavní obsah

Fenomenální Phelps doplaval na závodech v Charlotte až šestý

CHARLOTTE

Až šesté místo obsadil slavný americký plavec Michael Phelps na závodech v Charlotte. Čtrnáctinásobný olympijský vítěz v pátek prohrál s nejrychlejším mužem kraulové dvoustovky Dominikem Meichtrym ze Švýcarska o 1,34 sekundy.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Michael Phelps.

Článek

Ani při minulém vystoupení před měsícem v Michiganu Phelps neuspěl, v závodu na 200 metrů motýlek dohmátl čtvrtý. Na tamním mítinku přitom předtím vítězil nepřetržitě od roku 2002.

I v Charlotte proto musel pětadvacetiletý plavec čelit další vlně dotazů na konec své dominance. "Dřív to pro mne bývalo snadné, prostě jsem přepnul na vyšší rychlost. Ale tu už nemám a musím se začít soustředit i na věci, které jsem dosud považoval za samozřejmé," prohlásil.

V pátek se dokonce obával, že by mohl chybět ve finále. "Modlil jsem se, abych postoupil. Když jsem viděl časy soupeřů v předchozích rozplavbách, dost jsem o tom pochyboval," uvedl Phelps.

Nejlepší plavec historie se nyní chystá na červencové mistrovství světa v Šanghaji, kde by mohl v sedmi plánovaných závodech přidat další úspěchy k dosavadním 17 zlatým a třem bronzovým medailím. Kariéru pak hodlá zakončit v příštím roce po olympijských hrách v Londýně.

Reklama