Hlavní obsah

Skifařka Nacházelová našla parťačku, se kterou chce na olympiádu

Někdejší přední česká skifařka v kategorii lehkých vah Daniela Nacházelová se po několikaleté přestávce rozhodla vrátit k vrcholovému veslování a společně s Denisou Čvančarovou se chtějí pokusit kvalifikovat na olympijské hry na dvojskifu lehkých vah. První start čeká nově složenou posádku příští týden v Mnichově, kde se představí v úvodním závodě Světového poháru.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Veslařka Denisa Čvančarová (vlevo)

Článek

"Veslujeme ale spolu teprve tři týdny, takže uvidíme, jakého dosáhneme výsledku. Kdybychom skončily v první polovině startovního pole, tak do dvanáctého místa, byl by to velmi dobrý výsledek," řekla Nacházelová na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Nacházelová patřila v minulosti mezi elitní české i světové skifařky, v roce 2004 se například stala mistryní světa do 23 let. Jenže skif lehkých vah žen není olympijskou disciplínou a v Česku v té době nebyla druhá žena, s kterou by mohla usednout do dvojskifu lehkých vah a bojovat o olympiádu.

Veslařka pražské Slavie se proto rozhodla pro studium v USA a začala podnikat. Loni se ale rozhodla, že se k veslování vrátí, a letos se dohodla na spolupráci s Čvančarovou. Úspěšná juniorka dříve jezdila na dvojskifu společně s Lenkou Antošovou, která před rokem přesedla do lodi k sestře Jitce.

"Když Lenka odešla, byla jsem jako páté kolo u vozu. Jezdila jsem těžkého skifa v kategorii do 23 let, ale na to nemám dispozice. Když mě letos Daniela podruhé oslovila, zda bych do toho nešla s ní, tak jsem se rozhodla do toho jít," uvedla Čvančarová.

Po přechodu do kategorie lehkých vah ale musela snížit hmotnost o šest kilogramů. "V minulosti jsem to už jednou zkoušela a nedopadlo to dobře. Tentokráte ale pod vedením Daniely to ale nebyl problém," řekla Čvančarová, která upravovala hmotnost i pod dohledem lékařů a specialistů na zdravou stravu.

Detaily rozhodují o výsledku

Nacházelová s Čvančarovou se na cestě k úspěchu rozhodly využít i moderní trendy. Vedle zdravé stravy spolupracují s kosmetickou firmou Nobilis Tilia a využívají i moderní technologie a komponenty na lodi. "Došly jsme k závěru, že se musíme zaměřovat na detaily. Devadesát procent věcí dělají všichni stejně, detaily rozhodují o výsledku," podotkla Nacházelová.

Při tréninku tak například na lodi používají speciální kamery, které zaznamenávají jejich techniku a pohyby. Záběry má k dispozici i jejich americký trenér Larry Gluckman, jenž je momentálně vede "na dálku". Působí totiž v Burlingtonu ve Vermontu. "Jsme spolu v kontaktu přes mail a internet. Problém to ale není," řekla Nacházelová, která po závodě v Mnichově odcestuje s Čvančarovou trénovat do Ameriky.

Připravovat se pod Gluckmanovým vedením rozhodla Nacházelová poté, co se v minulém roce nedohodla s žádným z českých trenérů. "Na podzim jsem je oslovila, že bych se ráda vrátila, ale řekli mi, že by se jim nehodilo, abych trénovala v jejich skupině," přiznala veslařka, která nepatří v Česku do "podporované" skupiny veslařů.

Přípravu si tak momentálně hradí ze svých prostředků a z peněz, které získá od sponzorů. "Neberu to ale jako handicap, může nás to odlišovat. Například v Americe je to podobné," dodala Nacházelová.

Reklama

Související témata: