Hlavní obsah

Brazilský plavec Cielo měl pozitivní nález, trestu ale unikl

Olympijský vítěz v plavání César Cielo měl pozitivní výsledek dopingové zkoušky. Za nález zakázaného furosemidu při květnovém národním šampionátu v Riu de Janeiro ho brazilský svaz potrestal pouze napomenutím, plavec nicméně přišel o všech šest medailí, které na závodech získal.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Cielo, olympijský vítěz z kraulové padesátky v Pekingu, světový rekordman a čtyřnásobný mistr světa, měl při kontrole v Riu v těle stejnou látku jako další tři plavci Nicholas Santos, Henrique Barbosa a Vinicius Waked. Ti rovněž vyvázli s varováním a odebráním medailí z brazilského mistrovství.

Furosemid je lék pomáhající ke snižování váhy, může být ovšem zneužit k maskování dopingu. Cielo se hájil tím, že zakázanou látkou musel být kontaminován doplněk stravy, který pravidelně užívá, neboť při předchozích dopingových kontrolách nikdy žádné problémy nenastaly.

Cielo tudíž může za tři týdny na mistrovství světa v Šanghaji obhajovat předloňské tituly na 50 a 100 metrů volný způsob. Jeho případ však nyní může ještě přezkoumat mezinárodní plavecká federace a udělit mu až dvouletý trest.

Reklama