Hlavní obsah

Mistry ČR v plavání na 10 km jsou favorité Pechanová a Vítek

SEČ

Favorité Rostislav Vítek a Jana Pechanová z Komety Brno vyhráli mistrovství republiky v dálkovém plavání na olympijské trati deset kilometrů. Vítek dnes ve studené vodě Sečské přehrady zvítězil o dvě a půl minuty před Janem Pošmourným, náskok Pechanové před oddílovou i reprezentační kolegyní Silvií Rybářovou byl ještě o minutu vyšší.

Foto: Tibor Alfödi, ČTK

Rostislav Vítek (vlevo) s Janou Pechanovou a Martinem Vernerem

Článek

Oba vítězové tak potvrdili formu před blížícím se mistrovstvím světa v Šanghaji, kde bude závod na desetikilometrové trati první kvalifikací pro olympijské hry v Londýně.

Pětatřicetiletý Vítek obhájil český titul, navíc v sobotu na Sečské přehradě vyhrál i závod Českého poháru na pět kilometrů s intervalovým startem a byl členem vítězné sestavy Komety Brno ve smíšené štafetě na 4x2km. To vše pouhé dva týdny po triumfu v náročném mořském závodu Capri-Neapol na 36 kilometrů.

Pechanová se nyní chystá i na bazénové mistrovství republiky v Praze, kde chce zaútočit na tituly na tratích 400, 800 a 1500 metrů volný způsob. Také její vítězství před Rybářovou bylo zcela suverénní, třetí doplavala nejmladší česká přemožitelka kanálu La Manche sedmnáctiletá Lenka Štěrbová.

Mistrovství ČR v dálkovém plavání na 10 km na Sečské přehradě (Chrudimsko):
Muži: 1. Vítek 2:12:44,8, 2. Pošmourný (oba Kometa Brno) 2:15:21,6, 3. Jachno (Bohemians) 2:17:13,3.
Ženy: 1. Pechanová 2:19:22,0, 2. Rybářová (oba Kometa) 2:22:59,4, 3. Štěrbová (Pardubice) 2:26:40,6.

Reklama