Hlavní obsah

Plavec Vítek v Číně snědl rybu a je mu zle

PRAHA

Už zítra by měl Rostislav Vítek na světovém šampionátu plavat závod na 10 km, při němž budou ve hře i olympijské místenky. Hodně si na ně věřil, jenže místo posledního tréninku na otevřené vodě ležel v Šanghaji s bolestmi břicha v posteli. „Můj stav vůbec neodpovídá tomu, jak bych se měl necelých 48 hodin před tak důležitým závodem cítit,“ přiznal.

Foto: Tibor Alfödi, ČTK

Rostislav Vítek (vlevo) s Janou Pechanovou a Martinem Vernerem na olympijských hrách v Pekingu

Článek

„Bojím se, že příčinou mých střevních obtíží je ryba, kterou jsem tu o víkendu snědl. Sice se snažím být u asijské kuchyně opatrný, jenže skoro každou návštěvu kontinentu mě tady něco postihne,“ řekl Radiožurnálu Vítek, jenž zhubl téměř tři kila.

„Doktoři mi naordinovali černé uhlí a pomáhali i z ruské výpravy, abych tím nějak prošel.“ Určitě se chce na start závodu na 10 km postavit, i když neví, jestli zátěž při vysoké teplotě vody vydrží.

„Budu určitě bojovat, pokud to bude v mých silách. Měl jsem velké ambice, jenže teď vůbec nepočítám s tím, že bych se do té první desítky, která si vyplave Londýn, dostal,“ prohlásil Vítek, jenž tak bude zřejmě muset své úsilí zaměřit ke druhé olympijské kvalifikaci za rok v Portugalsku.

Navíc ani nevěří, že by v Šanghaji zvládl víkendový start na své excelentní pětadvacetikilometrové trati. „Byl jsem přesvědčen, že Vítek tady má na slušné výsledky a že obhájí postavení, které letos získal ve světové konkurenci na 25 kilometrů, jenže nikdo neví, co mu zdraví dovolí,“ doplnil v rozhlase trenér dálkových plavců Josef Nalezený.

Reklama