Hlavní obsah

Plavec Phelps před sedmi starty na MS slibuje návrat rekordů

PRAHA

Konec osmnáctiměsíčního čekání na nějaký světový rekord v padesátimetrovém bazénu slibuje už příští týden při světovém šampionátu fenomenální americký plavec Michael Phelps. Od něj samotného se v Šanghaji čeká útok na sedm titulů.

Foto: Pawel Kopczynski , Reuters

Olympijský vítěz v plavání Michael Phelps na autogramiádě v Berlíně.

Článek

„Všichni jsou teď po rekordech hladoví, určitě se v Číně dočkáme hodně rychlých časů. Spousta lidí se o změny tabulek bude snažit, rád bych stál v jejich čele. Jakmile skočím do vody, toužím být zase ten nejlepší,“ cituje agentura AP čtrnáctinásobného olympijského vítěze Phelpse, který s reprezentací USA absolvoval soustředění v australském Gold Coastu a už zítra se přesune do dějiště mistrovství.

V plavkách to není

„I v těch plavkách, co máme teď, můžeme být v Šanghaji lepší a rychlejší než na minulém šampionátu v Římě 2009,“ tvrdí šestadvacetiletý Američan. Mezinárodní plavecká federace (FINA) loni sáhla k zákazu celotělových plavek ze speciálního materiálu, když v letech 2008 až 2009 bylo překonáno 221 světových rekordů v krátkém i dlouhém bazénu a jen na posledním mistrovství světa v italské metropoli jich padlo 43.

Není pochyb o tom, že celotělové plavky z gumových materiálů ve vodě nadnášely a plavcům výrazně pomáhaly. Mužům nyní smějí plavky zakrýt tělo maximálně od pasu dolů ke kolenům. „Jsem přesvědčen, že lze plavat bez celotělových plavek lépe než v nich a nezapomínejte, že za poslední rok se objevila spousta nových talentů, kteří mají velkou chuť a v Šanghaji bodu mít první velkou příležitost ukázat svou rychlost,“ míní Phelps.

Závodníci i trenéři se po návratu ke klasickým textilním plavkám podle něj začali víc soustředit na pilování technických detailů. „V bazénu i mimo něj pracují na spoustě malých věcí, které ale v součtu přinášejí velké výsledky,“ uvažuje Phelps. Jeho krajan i velký rival v polohových závodech Ryan Lochte je rovněž přesvědčen, že se v Číně přepíšou historické tabulky: „Hodně lidí si myslelo, že po zákazu plavek už rekordy nikdo nikdy nepřekoná. Jenže na plavkách vůbec nezáleží a já myslím, že pár rekordních časů v Šanghaji uvidíme.“

Phelpsovy výsledky v přípravě ale byly docela rozpačité a zámořská média se pouštěla do nekonečných rozborů ztráty jeho formy. Před měsícem došlo i na šokující porážku v jeho královské disciplíně 200 m motýlek. Po devíti letech Phelps přišel o neporazitelnost na této trati, když byl v Santa Claře o desetinu sekundy pomalejší než Australan D’Arcy.

Už předtím jeho skalp na kratší motýlkářské distanci ulovil Číňan Wu Pcheng. „Zjistil jsem, že prohry vyloženě nesnáším, o to větší touhu mám vyladit správně formu a ukázat všem svou kvalitu. Za poslední týdny se moje výkony ustálily a velké měření sil v Šanghaji ukáže, jak dobře je kdo připraven,“ říká Phelps s vědomím, že cokoli jiného než sbírka sedmi zlatých ze čtyř individuálních a tří štafetových startů na MS od něj bude považováno za zklamání.

„Je na čase zase zvednout hlavu a závodit jako za starých časů,“ uvažuje Phelps, pro nějž je v Číně ve hře nejen očekávané porážení soupeřů a přepisování rekordních zápisů. Má tam i třeba představit videohru Push The Limit, v níž hráči bojují přímo s ním v bazénu. „Když jsem jako teenager hrál u počítače golf proti Tigeru Woodsovi, tak proč by teď nemohl někdo soupeřit se mnou,“ usměje se plavec.

Spojil talent a dřinu

„U něj se úžasně skloubily talent a tvrdá dřina. Není den, kdy by nemakal alespoň čtyři hodiny v bazénu, a k tomu většinou přidá posilovnu, kolo nebo běh. Znám ho od jedenácti let a už tehdy plaval s maximální intenzitou. Vydrželo mu to dodnes, přístup a hlavu, která nedovolí tělu nic ošidit, na něm obdivuji,“ tvrdí o Phelpsovi trenér Bob Bowman.

Letos zatím nebyl Phelps v oslnivé formě, ale nejen jeho trenér je přesvědčen, že na MS bude připraven na výtečnou. Excelentní kariéru se chystá zakončit příští rok v olympijském bazénu v Londýně. Svou budoucnost spojuje s prací s dětmi ve svých plaveckých školách, ačkoli tvrdí, že na samotné trénování by neměl dostatek trpělivosti.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články