Hlavní obsah

Na MS plavců začínají bazénové soutěže, mají opět přinést rekordy

ŠANGHAJ

Na mistrovství světa v plaveckých sportech v Šanghaji začnou o víkendu bazénové soutěže, které mají ukončit osmnáctiměsíční půst v překonávání světových rekordů. Myslí si to alespoň většina elitních závodníků včetně největší hvězdy šampionátu Michaela Phelpse z USA, čtrnáctinásobného olympijského vítěze. Smršť nejlepších časů historie uťal až zákaz speciálních celotělových plavek na začátku loňského roku.

Foto: David Gray , Reuters

Hvězda šampionátu Michael Phelps.

Článek

"Jsem nejpovolanější osoba, která by to měla vědět, ne?" řekl s úsměvem šestadvacetiletý Phelps, jenž má na kontě mnoho světových rekordů. "Uvidíme rychlejší závody než kdykoli předtím, i když máme 'obyčejné' plavky," dodal. Před dvěma lety na MS v Římě padlo 43 světových rekordů, celkem se tabulky v letech 2008-2009 přepisovaly v dlouhém bazénu více než dvěstěkrát.

Staré modely kritizoval

Nyní smějí mít muži plavky po kolena, ženy i bez rukávů. Phelps staré modely kritizoval s tím, že se závodníci soustředí na materiál a ne na trénink fyzičky a zejména techniky záběru. "I malé detaily ve vodě znamenají velké změny. Je mnoho mladých závodníků, co to pochopili," uvedl světový rekordman na 100 a 200 m motýlek a na dlouhé polohovce.

Přesto se mezi plavci spekuluje o tom, že by mezinárodní federace mohla od příští sezóny mužům opět povolit plavky přes ramena, zakrývající hrudník. Na to tlačí i výrobci kvůli svým logům na prsou. "Možná se to ale líbí holkám," zlehčoval situaci kouč Australanů Leigh Nugent. "Ale je pravda, že v tom mají ženy výhodu, chlapi by si loga museli nechat na hrudník vytetovat," prohlásil.

Na šampionát se Phelps kvůli aklimatizaci připravoval v australském Gold Coastu; čekají ho závody na 200 m volný způsob, 100 a 200 m motýlek, 200 m polohový závod a tři štafety. Na kraulové trati a polohové dvoustovce mu bude velkým soupeřem krajan Ryan Lochte. "Hodně jsem trénoval a jsem dobře připraven. I já budu chtít překonat světový rekord," prohlásil Phelps, který ale nemá za sebou nejlepší sezonu a několikrát prohrál.

Vedle Phelpse a Lochteho mají Američané v týmu Natalii Coughlinovou, která poplave kraulařskou a znakařskou stovku, silná bude i její krajanka Rebecca Soniová na obou prsařských tratích. Tradiční konkurenti Australané budou ostře sledovat návraty Geoffa Huegilla, Leisel Jonesové a Stephanie Riceové k soutěžnímu plavání.

Musel prý zhubnout 40 kilo

Dvaatřicetiletý Huegill se vrací po několika letech, musel prý dokonce zhubnout více než 40 kilogramů. "Je to vzrušující, že jsem zase zpět," řekl motýlkářský specialista, jenž naposledy závodil na MS 2003 v Barceloně. "Miluji závody, ale je pravda, že když takhle trénuji, tak se mi o hodně lépe vstává ráno z postele," usmíval se Australan. "Ale hlavní je pro mě olympiáda," zdůraznil. Podobný postoj má ostatně většina špičkových plavců na MS.

Australané mají ale hlavní cíl vylepšit nevýrazné vystoupení na minulém MS v Římě, kde vybojovali pouze čtyři zlaté medaile. Vedle Riceové, trojnásobné vítězky z Pekingu, by se o to měly postaral motýlkářka Alicia Couttsová, kraulařka Kylie Palmerová a znakařka Belinda Hockingová.

Hodně debat kolem hříšníka Ciela

Hodně se bude debatovat i o startu olympijského vítěze a čtyřnásobného mistra světa Césara Ciela z Brazílie, který po rozhodnutí arbitráže může závodit, třebaže měl pozitivní dopingový nález. Obhájil se tím, že se mu prostředek dostal do těla z doplňku ke stravě. "Je to vzkaz ostatním plavcům," povzdychl si australský kouč Nugent.

Brazilský plavec Cesar Cielo.foto: Reuters

O některé ze 40 sad medailí budou chtít usilovat také domácí Číňané, třeba devatenáctiletý talent Sun Jang je jen necelou sekundu za světovým rekordem Granta Hacketta z roku 2001 na patnáctistovce. Dalšími nadějemi jsou motýlkářka Liou C'-ke a znakařka Čao Ťing. Z Evropanů mají největší šanci Němci Paul Biedermann, Britta Steffenová nebo Italka Frederica Pellegriniová.

Z Čechů má šanci Závadová

Pro české bazénové plavce by velký úspěch znamenala už jen účast ve finálových bojích. Největší šance se dávají talentované Barboře Závadové.

Nominace Česka:
Simona Baumrtová, Petra Chocová, Martina Moravčíková, Barbora Závadová, Petr Bartůněk, Michal Rubáček, Květoslav Svoboda, Jan Šefl, Martin Verner.

Reklama