Hlavní obsah

Prsařka Chocová na MS zlepšila rekord a kvalifikovala se na OH

ŠANGHAJ

Plavkyně Petra Chocová zlepšila na mistrovství světa v Šanghaji hned dvakrát český rekord na 100 metrů prsa a časem 1:08:40 minuty si zároveň vybojovala účast na olympijských hrách příští rok v Londýně. K postupu do finále šampionátu její dnešní výkon nicméně nestačil, obsadila třinácté místo.

Foto: David Gray, Reuters

Norský plavec Alexander Dale Oen emotivně slaví vítězství v závodu na 100 metrů prsa.

Článek

Pětadvacetiletá plavkyně už v rozplavbě jako první Češka pokořila hranici minuty a devíti sekund, když ze svého červnového maxima ubrala 49 setin sekundy. V semifinále pak zrychlila o dalších 18 setin. Na účast v osmičlenném finále potřebovala plavat ještě o osm desetin sekundy rychleji.

Splnila nicméně limit A mezinárodní federace FINA a stala se po dálkové plavkyni Janě Pechanové (10 km) druhou českou jistou účastnicí londýnské olympiády. V postup do finále MS nevěřila, další cíle si však splnila a byla nadmíru spokojená. "Už když jsem odlétala na MS, věděla jsem, že finále bude hodně vysoko. Mým cílem bylo semifinále a osobní rekord alespoň jeden a to se mi podařilo maximálně," uvedla pro ČTK.

Chocová se v druhém dnu bazénových soutěží postarala o zatím nejlepší český výsledek. V neděli byla Barbora Závadová rovněž v českém maximu 15. na polohové dvoustovce. Plavkyně zlepšují národní rekordy, byť se v Šanghaji nesmějí používat speciální celotělové plavky. Podle Chocové to nehraje zásadní roli.

"Nemyslím si, že je to tolik v plavkách. Každý se přeci chce zlepšovat, takže hodně pracuje na vylepšení techniky, soustředí se pořádně na tréninky a opravdu hodně je to taky v hlavě, co jsem už konečně po dlouhé době pochopila i já," přiznala.

V minulosti se prala nejen s psychikou, ale i zdravotními problémy. Ty se jí drží stále. "Patálie se mě bohužel pořád nějak nechtějí pustit a v srpnu mě čeká už třetí operace ramena, tak doufám, že to ten rok do olympiády už potom vydrží bez bolesti," dodala.

V závodě mužů na 50 metrů motýlek triumfoval Brazilec César Cielo, kterému sportovní arbitráž CAS teprve před čtyřmi dny povolila na šampionátu startovat. Olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa se v Lausanne bránil kvůli pozitivnímu testu na zakázaný furosemid, který bývá používán na zakrytí dopingu.

"Byly to pro mě opravdu těžké chvíle. Takové, jaké bych v kariéře vůbec neočekával. Ale musel jsem se s tím vyrovnat a teď se mi obrovsky ulevilo, když jsem dokázal překonat něco takového a stále byl schopný soutěžit," uvedl čtyřiadvacetiletý plavec.

Nor Oen uctil oběti masakru zlatem

Prsařskou stovku ovládl v Šanghaji Nor Alexander Dale Oen, pro něhož bylo finále po tragických událostech v jeho vlasti velice emotivní. Během celého závodu neměl konkurenci a v cíli, kde s časem 58,71 zaostal o 13 setin za světovým rekordem, ukázal na norskou vlajku.

"V posledních dnech to bylo jako na houpačce. Nejdůležitější je teď být jednotní. Život se vrací do normálu, ale všechny oběti zůstanou navždy v našich srdcích," řekl v reakci na páteční tragédii v Oslu a na ostrově Utöya, při které zemřelo 93 lidí.

Překvapivou vítězkou polohového závodu na 200 metrů se stala teprve patnáctiletá Číňanka Jie Š'-wen, která porazila o 22 setin držitelku světového rekordu Adrianu Kukorsovou, na níž zbyl bronz.

"Před závodem jsem byla ohromně nervózní, na motýlku jsem slabá, takže jsem po první části trochu ztrácela. Chvíli jsem ztrácela na čelo opravdu hodně, a tak jsem to pomalu vzdávala, ale na posledních dvaceti metrech jsem si už byla jistá, že to můžu zvládnout," uvedla mladá Číňanka.

Stříbro získala v polohovém závodě Australanka Alicie Couttsová, která se s druhým místem musela spokojit i na stovce motýlek, kde ji předstihla Američanka Dana Vollmerová.

Reklama

Související témata: