Hlavní obsah

Íránec Alirezají neplaval na MS kvůli politice, byl prý unavený

ŠANGHAJ

Politika nebyla podle íránského plavce Muhammada Alirezajího důvodem, proč nenastoupil do závodu na mistrovství světa v Šanghaji se soupeřem z Izraele. S odstupem dvou dnů Alirezají tvrdí, že v nedělní rozplavbě na 100 metrů prsa chyběl proto, že do Číny přicestoval na poslední chvíli a byl unavený.

Článek

Alirezají už potřetí na velké mezinárodní akci odmítl plavat v jednom bazénu s izraelským soupeřem. Tentokrát se měl v jedné z vedlejších drah objevit Gal Nevo. "Nebyla v tom politika. Přiletěl jsem pouhý den před závodem, protože jsem musel čekat na vízum. Byl jsem unavený a ospalý," řekl v úterý agentuře AP poté, co absolvoval rozplavbu na poloviční prsařské trati.

Alirezají už v roce 2008 odstoupil ze závodu na olympijských hrách v Pekingu kvůli izraelskému soupeři Tomu Beerimu. Mezinárodní olympijský výbor tehdy uznal vysvětlení, že íránský sportovec onemocněl. V rozplavbě odmítl ze stejného důvodu závodit i na posledním šampionátu před dvěma lety v Římě.

Všechno to je nicméně podle jeho vysvětlení jen shoda okolností. Dnes tvrdil, že nemá problém s Izraelci závodit. "Na juniorském mistrovství světa jsem proti nim také plaval," řekl Alirezají.

Plavecká federace FINA vyzvala íránský tým o vysvětlení. Samotný Nevo představitele FINA vyzval, aby vyvodili důsledky. "Je to nepříjemné pro celý šampionát. Mně osobně to ale nevadí," reagoval izraelský plavec, jehož zemi Írán neuznává.

Reklama