Hlavní obsah

Plavkyni Závadové gratuloval v letadle i prezident Klaus

Na životní úspěch dosáhla při nedávném plaveckém mistrovství světa v Šanghaji osmnáctiletá česká reprezentantka Barbora Závadová. Vycházející ostravská hvězda v rozplavbě bezmála o pět vteřin posunula svůj český rekord na 400 metrů polohový závod, ve finále obsadila sedmé místo a zajistila si start na olympijských hrách v Londýně.

Foto: Christinne Muschi, Reuters

Česká plavkyně Barbora Závadová.

Článek

Při zpáteční cestě měla i zajímavého gratulanta. Na palubě letadla byl prezident Václav Klaus, který s českou nadějí prohodil několik vět. "Říkal, že to je skvělý úspěch a že teď bude více sledovat plavání. Bylo to příjemné setkání, ukázalo se, že to je pan sportovec," usmála se Závadová.

Její výkon na šampionátu vyrazil dech trenérům, expertům i jí samotné. Rekordní čas 4:36,96 nečekala ani ve snu. "Času si moc cením, překvapil všechny kolem i mě. Chtěla jsem se pokusit o olympijský limit, ale nevěřila, že se dostanu až do finále. Teď mám všechno, prostě stoprocentní spokojenost," radovala se Závadová.

Účastí na letních hrách v Londýně si však plní svůj dětský sen. Olympiádu staví Závadová na vrchol všeho. "Strašně moc to pro mě znamená. Dostat se na olympiádu, to je opravdu splněný sen," tvrdila. "Na druhou stranu se trochu bojím, aby ode mě nebyla dost velká očekávání. Furt si připadám strašně malá na to, aby se mluvilo o medaili, a i ty ostatní holky zase budou za rok rychlejší," upozornila Závadová.

Zapracovat chce na kraulu

Skvělým časem na polohovce si upletla bič i sama na sebe. "Teď mám trochu strach, abych nebyla taková rychlokvaška, abych to dokázala zopakovat a třeba i překonat. Pět sekund je hrozně moc," upozornila členka Klubu plaveckých sportů Ostrava.

Výsledkem v Šanghaji jasně nalajnovala svůj sportovní program na nejbližší rok. Celé tréninkové úsilí už bude směřováno čistě k Londýnu. A Závadová chce s trenéry zapracovat i na kraulu, který je prý zatím nejslabším článkem. "Ulítl nám v době, kdy jsme se soustředili na prsa. Teď na tom musíme zapracovat," řekl trenér Vítězslav Hartmann.

Od vody si teď Závadová chce až do konce prázdnin odpočinout. Relaxovat bude v rodinném kruhu, s kamarády nebo aktivním pohybem. "Objedu babičky, sejdu se s kamarádama, s rodinou plánujeme menší výlet. Určitě si i zacvičím a zasportuju, ale vodu teď nechci vidět. Potřebuju se do ní zase těšit," podotkla Závadová.

Reklama

Související témata: