Hlavní obsah

Jak se mi Austrálie vyplatila, vidím každý měsíc na účtu, usmívá se kanoista Ježek

V tradiční dvojroli bude od pátku do neděle působit singlkanoista Stanislav Ježek při finálovém závodě Světového poháru ve vodním slalomu v pražské Troji. Z druhého místa ještě může zaútočit na celkové vítězství v hodnocení Světového poháru, zároveň však opět vydatně pomáhá s organizací celého podniku.

Foto: Petr Cihelka

Kanoista Stanislav Ježek

Článek

Máte oproti minulým letům víc práce s přípravou závodu?

Původně jsem myslel, že jí bude méně, ale nakonec mi přijde, že toho zase přibylo.

Co vás nejvíc zaměstnává?

Asi mezinárodní federace, která si vymýšlí všelijaká opatření, která nejsou nutná. Takže tu řešíme ptákoviny, bez kterých by se to klidně obešlo.

Je pro vás domácí prostředí vůbec výhodou, když máte tolik mimozávodních starostí?

Určitě je, spím doma. I když to pak mám na závody mnohem dál než v zahraničí z hotelu.

Máte šanci na celkové vítězství v SP, na Slováka Beňuše ztrácíte 22 bodů. Nezvažoval jste, že byste se s ohledem na význam závodu od organizačních povinností oprostil?

To ne. Každý závod je důležitý, a kdybych celkově vyhrál, musela by mi pomoct náhoda, Beňuš si v Německu udělal dost velký náskok.

Na závody vás tradičně doprovází i rodina, starší dcera Lucinka byla s vaší partnerkou i v Pekingu. Teď ve čtyřech letech už má rozum z toho, že tatínek závodí?

Nevím, jak dalece tomu rozumí, ale když se odněkud vrátím, tak se ptá, jestli jsem vyhrál a říká, že mi držela palečky. Chodí mi fandit, ale koukat na závody jí baví tak minutu.

Dosavadní průběh sezóny vám může dělat radost. V domácí nominaci jste byl suverénní, ve Světovém poháru dvakrát na stupních vítězů…

Sezóna není zatím špatná, ale podstatné závody budou až na mistrovství světa v Čunovu.

Není pro vás Světový pohár jako dlouhodobá soutěž spravedlivější ukazatel?

Z pohledu zvenku jsou nejdůležitější olympiády, mistrovství světa a Evropy. Z toho sportovního je samozřejmě přesnější měřítko, jak si kdo vede na všech závodech, takhle to vnímáme i mezi sebou, že je asi nejvíc vypovídající světový žebříček. Ale někdo má kliku, zrovna se mu povede světový šampionát, je mistrem a to mu nikdo neodpáře.

Na zimní přípravu jste letos vyrazil do Austrálie, vyplatilo se vám to?

To vidím každý měsíc na účtu, jak se mi Austrálie vyplatila, když tam na mě svítí nula. (směje se) Z tohohle pohledu vůbec ne, ale mohl jsem tam odjet s rodinou, nemusel jsem v Troji v zimě jezdit mezi krami a mohl se tam ohřát a odložit práci.

Před olympijskou sezónou si to zopakujete nebo záleží na financích?

V tuhle chvíli fakt nevím, za co bych tam jel. Nemám na to.

Na kolik šestitýdenní příprava v Austrálii vyjde?

Na čtvrt miliónu.

Kolik na ni dostanete třeba od svazu?

To můžu říct také přesně, třicet tisíc.

Vloni jste měnil loď, zkoušel jste nový model, na kterém jezdí váš francouzský soupeř Estanguet. Zůstal jste u ní i pro tuhle sezónu?

Ještě ji mám. V zimě jsem zkoušel i nový model, ale ten jsem zatím odložil. Ještě mám jednu loď, kterou budu testovat pak přímo v Čunovu před mistrovstvím světa, protože ta by měla lépe sedět v tamních podmínkách.

Nedávno jste si vyzkoušel i podmínky na londýnském kanále, kde se bude za rok bojovat o olympijské medaile. Jaké dojmy jste z něj měl?

Na ježdění ideální, těžká voda, i když o něco lehčí než v Pekingu, tam se mi to líbilo ještě o trochu víc. Spíš jsem byl zklamaný z toho komplexu. Chtěli bychom v Praze také vybudovat areál pro vodní sporty, který by vyhovoval závodníkům i divákům, tak se snažím okoukat, jak to vypadá jinde. A v Londýně mi přišlo, že tam spousta věcí byla navržena špatně.

Reklama