Hlavní obsah

Kanoistka Ježek byl v Troji čtvrtý a vyhrál SP, Hradílek ovládl závod kajakářů

PRAHA

Kajakář Vavřinec Hradilek vyhrál finálový závod Světového poháru ve vodním slalomu v pražské Troji. Kanoista Stanislav Ježek sice skončil na domácí trati těsně pod stupni vítězů, i čtvrté místo mu ale stačilo k celkovému triumfu v seriálu. V neolympijské disciplíně kanoistek byla Kateřina Hošková druhá.

Foto: Petr Cihelka

Kanoista Stanislav Ježek.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Hradilek za bouřlivé podpory domácího publika porazil ve finálové jízdě o pouhých pět setin sekundy Itala Daniele Molmentiho. Třetí místo obsadil Slovinec Peter Kauzer a stal se celkovým vítězem čtyřdílného seriálu.

Ve finále se neztratili ani další dva mladí čeští kajakáři. Luboš Hilgert byl 17 setin za Kauzerem čtvrtý, bronzový medailista z červnového ME Jiří Prskavec šestý.

Ježek se o triumfu v SP dověděl až v cíli 

Čtyřiatřicetiletý kanoista Ježek v Troji kraloval v kvalifikaci i semifinále, ale rozhodující jízda mu tolik nevyšla. Na 16. brance si připsal dvě trestné sekundy za dotyk a klesl na čtvrtou pozici, která mu ještě stačila k celkovému prvenství v SP.

Vyhrál Slovák Alexander Slafkovský těsně o osm setin sekundy před Francouzem Denisem Chanutem Gargaudem, třetí skončil Brit David Florence. Ježek na vítěze ztratil 2,22 sekundy.

"Cítil jsem se celkem pod tlakem, hlavní od lidí, kteří ten sport znají. Myslel jsem si, že to nebude tak hrozné, ale všichni čekali, že budu na bedně, že vyhraju, že vyhraju Světový pohár. Cítil jsem, že to bylo dneska hodně sledované," přiznal Ježek, jenž před pěti lety v Troji získal bronzovou medaili na MS.

Sám si nebyl úplně jistý, jaké umístění mu na celkové vítězství v SP stačí. "Nevěděl jsem, jak to je. Až když jsem viděl, že se Beňuš vyautoval už v semifinále, tak jsem tušil, že by to mohlo být blízko," připomněl, že dosavadní lídr SP Matej Beňuš ze Slovenska do finále nepostoupil. "Spočítané jsem to ale neměl. Dozvěděl jsem se to až v cíli, že jsem celkově vyhrál. Chtěl jsem být na bedně, určitě, ale Světový pohár je přeci jen o trochu víc," dodal Ježek.

Druhý český účastník finále Vítězslav Gebas také zaváhal na šestnáctce. Branku dokonce ani neprojel a skončil poslední desátý. Třetí Čech Tomáš Indruch byl v semifinále patnáctý.

Mezi kanoistkami obsadila druhé místo Hošková, jež nestačila pouze na Australanku Rosalyn Lawrenceovou, za níž s jedním "šťouchem" zaostala o 3,10 sekundy. Lawrenceová si zajistila celkové prvenství v SP.

V neděli seriál vyvrcholí závody kajakářek a deblkanoistů.

Reklama