Hlavní obsah

Deblkanoisté Koplík s Vrzáněm skončili ve finále SP v Praze druzí

PRAHA

Deblkanoisté Tomáš Koplík s Jakubem Vrzáněm obsadili ve finále Světového poháru vodních slalomářů v Praze druhé místo a poprvé v kariéře se tak na vrcholné akci prosadili na stupně vítězů. Navíc se tak dostali na celkové třetí místo v konečném hodnocení Světového poháru. O více než dvě vteřiny dnes na kanálu v Troji vyhráli Slovinci Sašo Taljat a Luka Božič.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Česká dvojice Tomáš Koplík a Jakub Vrzáň skončila druhá

Článek

Závod kajakářek skončil triumfem slovenských reprezentantek. Nejrychlejší byla dvojnásobná olympijská vítězka Elena Kaliská, která porazila krajanku Janu Dukátovou, nakonec celkovou vítězku Světového poháru. Třetí místo obsadila Ruska Marta Charitonovová, Češky ve finále chyběly.

Dosud měli Koplík s Vrzáněm smůlu na čtvrtá místa. "Brambory" brali na loňském mistrovství světa i mistrovství Evropy, těsně pod stupni vítězů byli také na juniorském evropském šampionátu i na kontinentálním mistrovství do 23 let. Letos byli dvakrát do třetího místa při závodech Světového poháru v semifinále, ale poslední jízda jim nikdy příliš nevyšla.

"Trochu jsme v cíli trnuli, aby to zase nebyla brambora, ale nakonec to dopadlo. Super, rozhodně si toho vážíme, konečně to bylo na bednu," radoval se háček Koplík. Když totiž projeli cílem, byli na průběžné druhé pozici, ale na startu ještě čekaly dvě posádky.

Čtyřiadvacetiletému Koplíkovi se přezdívá Kopáč, o rok mladšímu Vrzáňovi Šmoula. "Proč? Tak se na mě podívejte, kdybych sundal helmu, tak byste to viděli, hlavně na uších," smál se Vrzáň, který stejně jako jeho parťák v lodi studuje na pražském ČVUT a při organizaci Světového poháru pomáhal jako počítačový specialista. "Když byl mladší, bylo to zřetelnější, ale už vyrostl v muže," přidal se s úsměvem Koplík.

Oběma se dnes zvedlo sebevědomí před mistrovstvím světa v Čunovu na začátku září. "Ale bude to o hodně těžší. Nejsou taky některé posádky, co raději trénují," upozornil Vrzáň. "Když se ale dostaneme do finále, pak už je to otevřené," prohlásil. Koplík s ním souhlasil. "Když to člověk sjede bez chyby, tak se výsledek dostaví," dodal.

Domácí kajakářky do finále neprošly, přestože v kvalifikaci se jim velmi dařilo: Irena Pavelková ji dokonce vyhrála a Štěpánka Hilgertová byla třetí. V semifinále ale hodně chybovaly. Hilgertová skončila patnáctá, Kateřina Kudějová byla sedmnáctá, jednadvacátá Eva Ornstová a Pavelková skončila ještě o místo za ní.

Česká výprava podala protest proti jednomu z dotyků Hilgertové, ale neuspěla. Kdyby dvojnásobná olympijská vítězka v jedné z nejlepších letošních jízd ani jednou nechybovala, semifinále by vyhrála.

"Byla to rychlá jízda, ale některé záběry jsem uspěchala a našťouchala, i když o tom jednom dotyku opravdu nevím," pokrčila rameny Hilgertová. "Bohužel, moc mě to mrzí, protože ta atmosféra je tady skvělá, chtěla jsem si to finále zajet," prohlásila.

Kaliská vítězství nepřeceňovala, neboť hlavní je pro ni v letošní sezoně zářijové MS v Čunovu, které bude i první olympijskou nominací. "Ještě pořád mám co zlepšovat, je třeba hodně na sobě pracovat, aby výsledek v Čunovu byl stoprocentní. Ale nebudu předbíhat, i když doma je doma, ale tlak bude velký," řekla Kaliská.

Velkou smůlu měli mezi deblkanoisty Hradilek a Sehnal

Velkou smůlu měli mezi deblkanoisty Václav Hradilek a Štěpán Sehnal, kteří také vinou jednoho "šťouchu" nakonec v semifinále ztratili pouhých čtrnáct setin sekundy na postupovou desítku, což ještě může zamotat českou nominaci na MS v Čunovu.

Pokud Hradilek se Sehnalem totiž na konci srpna prohrají na mistrovství republiky na Lipně s dvojnásobnými olympijskými medailisty Jaroslavem Volfem a Ondřejem Štěpánkem, přijdou o účast na světovém šampionátu.

Volf se Štěpánkem se v letošní dramatické české nominaci do reprezentace nedostali, ale v nominačních kritériích dostali ještě jednu šanci díky Hradilkovi se Sehnalem, kteří se letos ani jednou neprobojovali do finále závodu Světového poháru a o svou účast na MS budou muset ještě s "Volfíky" bojovat.

"Rozhodně se budeme snažit, je to pořádná motivace do závěru sezony," řekl ČTK Štěpánek. "Samozřejmě není to tak, že bychom jim nefandili a přáli takovou smůlu, určitě je to hrozně mrzí, ale pro nás to samozřejmě znamená velkou šanci se dostat na MS v sezoně, která se nepovedla. A o to už rozhodně nechceme přijít," přidal se Volf.

Finále v Praze nepojedou ani trojnásobní olympijští vítězové a mistři světa Peter a Pavol Hochschornerové, kteří v semifinálové jízdě neprojeli šestnáctou branku a obsadili poslední dvacáté místo.

Finálové závody SP ve vodním slalomu v Praze:
Muži:
C2: 1. Taljat, Božič (Slovin.) 100,86 (0 trestných sekund), 2. Koplík, Vrzáň (ČR) -2,13 (0), 3. Florence, Hounslow (Brit.) -2,48 (0), ...v semifinále 11. Václav Hradilek, Sehnal, 16. Přinda, Havlíček (všichni ČR).
Konečné pořadí SP (po 4 závodech): 1. Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner (SR) 170, 2. Klauss, Peche (Fr.) 150, 3. Koplík, Vrzáň 143, ...16. Václav Hradilek, Sehnal 70, 18. Přinda, Havlíček 64.
Ženy:
K1: 1. Kaliská 105,59 (0), 2. Dukátová (obě SR) -0,45 (2), 3. Charitonovová (Rus.) -1,12 (0), ...v semifinále 15. Hilgertová, 17. Kudějová, 21. Ornstová, 22. Pavelková (všechny ČR).
Konečné pořadí SP (po 4 závodech): 1. Dukátová 217, 2. Mannová (SR) 174, 3. Kuhnleová (Rak.) 163, ...5. Pavelková 133, 6. Hilgertová 125, 9. Kudějová 106, 28. Ornstová 52, 35. Hošková 32, 57. Vojtová (obě ČR) 11.

Reklama