Hlavní obsah

Deblkajak Horský, Štěrba je ve finále MS a má šanci na OH

Deblkajak Ondřej Horský a Jan Štěrba postoupil na mistrovství světa v maďarském Szegedu do finále závodu na olympijské trati 1000 metrů. Pokud se v pátek vejde do šestého místa, zajistí českým rychlostním kanoistům první účastnické místo na hrách v Londýně.

Foto: Vít Chalupa

Deblkajakáři Jan Štěrba (vpravo) a Ondřej Horský

Článek

V dnešním semifinále dojeli Horský se Štěrbou druzí. "Zatím jde jen o první krůček k cíli. Tím pro mě není jen postup na olympiádu, ale medaile," uvedl Horský, jenž na šampionátu změnil taktiku a rozhodl se rozjíždět závod v rychlém tempu. "V závěru sice mohou docházet síly, ale ukázalo se, že můžeme být úspěšní. Ve finále musíme vyrazit a závěr přežít. Je lepší vést, než dojíždět. Ale hlavně to nechce nějaký kontrolovaný závod. Musím se 'zbláznit' a pak je všechno možné," řekl Horský.

Štěrbu čeká v pátek před odpoledním finále ještě ranní rozjížďka se čtyřkajakem.

O šanci probojovat se v Szegedu na OH přišel ženský čtyřkajak. Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana Blahová a Lucie Matoušková vypadly na trati 500 metrů v semifinále, v němž skončily šesté. "Bohužel odstup od postupových příček byl příliš velký. Nezbývá než uznat, že soupeřky byly rychlejší," řekl reprezentační trenér Martin Doktor.

"Cesta do Londýna ještě existuje a třeba se nám to přece jen podaří," řekla Blahová. Jednotlivci a dvojice mají ještě možnost postoupit na olympiádu příští rok ze závodu Světového poháru v Duisburgu. "Tam už směřují moje myšlenky. Tím, že už jsem to jednou úspěšně absolvovala, vím, že ta naděje existuje a je třeba ji využít," prohlásila účastnice her v Pekingu.

Na kilometrové trati uniklo finále kanoistovi Lukáši Korandovi i kajakáři Danielu Havlovi, který má potíže s ramenem.

Už v rozjížďce C1 skončil jeden z favoritů Němec Sebastian Brendel, který po čtyřech záběrech zlomil pádlo. Protest německé výpravy byl neúspěšný. "Měl by medaili. Šlo jen o to, která to bude," řekl trenér mistra Evropy Kay Vesely.

Reklama

Související témata: