Hlavní obsah

Mistryně světa Knapková: Už jsem si myslela, že zlato nikdy nezískám

České veslování má znovu zlato z mistrovství světa. Perfektním finišem Miroslava Knapková na Bledu převálcovala všechny skifařky a vlastně převzala štafetu s titulem po Ondřeji Synkovi. Věřit všemu začala teprve, když dostala nejcennější medaili na krk a při hymně pro vítězku se jí draly slzy do očí.

Foto: Ivana Roháčková, ČTK

Skifařka Miroslava Knapková se zlatou medailí mistryně světa.

Článek

Jak se dají vyjádřit pocity čerstvé světové šampiónky?

Jsem moc šťastná, od projetí cílem je ale vše hodně hektické a ještě mi ani pořádně nedochází, co se to vlastně povedlo. Nejdřív jsem tomu vůbec nemohla uvěřit, ale jak mně lidi chodí gratulovat a dostávám báječné zprávy na mobil, tak se každou hodinou ten úžasný pocit zesiluje.

Berete to zlato třeba jako předčasný dárek k 31. narozeninám, které oslavíte 19. září?

Je to něco úplně neuvěřitelného. Spíš než o dárku bych ale mluvila o splnění tajného snu. Už jsem si myslela, že se mi zlato nikdy nepodaří získat. Úplně mě dojalo, když jsem viděla, že tečou slzy i trenérovi Kacovskému. Za těch jedenáct let, co spolu děláme, to bylo asi poprvé.

Zvolila jste ve finále opatrný začátek a na prvním mezičase byla poslední. Nebála jste se, že vám soupeřky ujedou?

Úmyslně jsem závod rozjela hodně nízkou frekvencí, za žádnou cenu jsem nechtěla úvod přepálit. Byli jsme s trenérem domluveni, že než podle soupeřek mám jet podle sebe. Proto jsem dost dlouho po startu vůbec nekoukala kolem sebe a snad jen po očku jsem hlídala zkušenou Karstenovou, aby mi moc neodjela. Plánovala jsem závodit až zhruba na kilometru.

Tolik jste si věřila?

Nejrychlejší čas v semifinále mi dodal další kus sebedůvěry. Podvědomě jsem cítila, že se mi na Bledu vesluje dobře, a cítila jsem i dost sil, abych ve finále stupňovala tempo. Měla jsem v plánu trpělivě zvyšovat rytmus záseků a posouvat se dopředu.

A na poslední pětistovce zaútočit na zlato?

Říkala jsem si, že na medaili by to mohlo být. Za kilometrem jsem už byla mezi třemi nejlepšími a přibližovala se vedoucí Twiggové. Asi 300 metrů před cílem jsem šla i před ni, to už jsem se vydávala úplně a hlavou mi jen běželo, že to musím vydržet až do cíle.

Nebála jste se ale tradičně skvělého finiše 39leté Bělorusky Karstenové, která chtěla útočit na svůj sedmý titul?

Jela dráhu vedle mě, takže jsem ji periferně sledovala a nezdálo se mi, že by vypadala lépe než já. Snažila jsem se finišovat ze všech sil, a jak se blížil cíl, říkala jsem si, tak buď dnes, nebo nikdy. Po projetí cílem jsem ale koukala trochu vyděšeně, jestli tam přece jen nebyl někdo dřív než já.

Váš závod byl úplně poslední ve finálovém programu, nebylo to čekání zničující?

Snažila jsem se být připravená, že to prakticky všichni budou mít za sebou a začnou pařit. Přesto mně přišlo docela zvláštní přijít do prakticky prázdné loděnice. Všichni už měli sbaleno a jen čekali, až si to skifařky odjedou. Nenechala jsem se ale rozhodit a soustředila se jen na svůj závod.

Jak velký podíl na titulu má přesednutí do nové lodi?

Teď jsem moc ráda, že jsem se k tomu přesednutí před šesti týdny odhodlala. Dokážu s ní jet v klidu, nádherné tempo, žádné prodlevy. Určitě je za tím úspěchem ale i moje srovnaná hlava.

Chystala jste se i za dva týdny na mistrovství Evropy do Bulharska. Pojedete tam i po zlatu na Bledu?

Ze srandy jsem říkala, že tam nepojedu, jedině když vyhraju mistrovství světa. Teď se to stalo, přesto se do Plovdivu chystám. Mohla by to být příjemná tečka za sezónou, která najednou dostala nádherné barvy.

Na olympiádě se představíte jako úřadující světová šampiónka. Už vás napadá, jak se vyrovnat s velkým očekáváním?

Mně ještě ani nedocvaklo, co se stalo na Bledu, a tak nechci řešit, co bude za rok. Rozhodně nebudu nosit hlavu v oblacích. Víc než nějaký tlak mně to zlato přináší obří povzbuzení.

Medaile Knapkové z MS
2005 Gifustříbro
2006 Etonstříbro
2009 Poznaňbronz
2011 Bledzlato

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články