Hlavní obsah

Volfíci cítí křivdu. Neviditelný šťouch je připravil o finále na mistrovství světa

ČUNOVO

Ještě pár minut po skončení semifinále žila naděje české deblkanoe Jaroslav Volf – Ondřej Štěpánek na to, že ve slovenském Čunovu budou bojovat o světové medaile. Jenže protest vedení české výpravy vodních slalomářů proti sporně připsanému šťouchu nebyl uznán a „Volfíci“ skončili na prvním nepostupovém jedenáctém místě.

Foto: Petr Cihelka

Deblkanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem

Článek

Nebýt onoho doteku, skončili by v semifinále šestí, černý Petr by zbyl na bratrance Škantárovi, kteří nakonec skončili ve finále třetí. Ale to jsou jen kdyby, dvojnásobní olympijští medailisté v úspěch protestu příliš nevěřili. „Za moji kariéru jsem ještě nezažil, že by nám ho uznali,“ přiznával Štěpánek, byť si byl jistý, že se branky nedotkl.

Slováky nevinili

„První šťouch byl v pořádku, tam jsem zkazil výjezd z dvanáctky a málem jsme se převrhli, ale té další brance jsem se vyhnul, ani z videa tam nebylo nic prokazatelného,“ zlobil se Štěpánek. Dva rozhodčí dotek neviděli, dva ano. „A při neshodách se rozhoduje ve prospěch závodníků. Navíc v zápise je, že se Ondra dotkl levou rukou, což je divné, když pádluje vpravo,“ krčil rameny Volf.

Spiklenecké teorie, že by rozhodčí nechtěli uškodit domácím závodníkům, slalomáři odmítali. „V tom to nebude, rozhodčí jsou mezinárodní, i když je doplňují Slováci,“ říkal Štěpánek. „Tak to v našem sportu chodí, někdy rozhodčí pomůžou, jindy uškodí,“ smířeně pravil háček posádky Volf.

Vyjeli Londýn

V kontextu celé sezóny pro ně však jedenácté místo na mistrovství světa zklamáním být nemůže, svým umístěním českému vodnímu slalomu vyjeli účast na olympiádě. „Kdyby mi někdo po domácí nominaci řekl, že pojedu na mistrovství světa, nevěřil bych,“ přiznává Štěpánek.

Účast na vrcholu sezóny si ostřílení slalomáři zajistili až na poslední chvíli při domácím šampionátu na Lipně, kdy se dodatečně zařadili do reprezentace. „Ale celé léto jsme neproleželi, byli jsme připraveni výborně, tak mě štve, že jsme to takhle zazdili,“ lamentoval Štěpánek.

Postup do finále by jim navíc zajistil minimálně jeden plusový bod do olympijské nominace, která bude příští rok velmi vypjatá. Do Londýna se totiž v každé kategorii podívá jediná posádka. „To mě štve nejvíc, mohli jsme mít lepší výchozí pozici,“ mrzelo Volfa. Svůj rekordní pátý světový titulu získali slovenští bratři Hochschornerové.

Reklama