Hlavní obsah

Hilgertová si na MS věřila, ale její šance zhatila "Niagara"

BRATISLAVA

Kajakářka Štěpánka Hilgertová zažila na mistrovství světa v Bratislavě tak trochu pekingské déja vu. Zkušená veteránka v náročné pasáži kanálu v Čunovu pod skokem zvaným Niagara zaváhala a neprojela protivodnou branku, stejně jako před třemi lety na olympijských hrách v Číně. Jen se nezvrhla jako tehdy. Přesto její šance postoupit do finále mistrovství světa a bojovat o medaili skončily kousek před koncem dnešního semifinále. Přitom bývalá dvojnásobná olympijská vítězka měla do té doby nejrychlejší čas.

Foto: Petr Cihelka

Štěpánka Hilgertová

Článek

Ten klíčový skok je vysoký takřka tři metry. Organizátoři hned za něj postavili protivodnou branku. Tam se ale Hilgertová po chybě v nájezdu vůbec nedostala. V bublajících peřejích pak už neměla šanci se vrátit a minula i poslední vlásenku. "Pořádně mě to štve," utrousila, když vylezla z vody. Stačilo jet na jistotu a vešla by se do desítky. "Jenže Niagara je nenapravitelná kombinace," řekla Hilgertová. "Jedna chyba a je konec," uvedla třiačtyřicetiletá kajakářka.

Přitom se cítila dobře, byť letošní sezóna nepatří v jejím podání k ideálním. Přesto v semifinále jela prý nejlepší letošní jízdu. "Prostě jsem se cítila dobře, trať se mi líbila, svítilo sluníčko, bylo bezvětří," vyprávěla. "Jenže na Niagaru jsem tu špičku natočila trochu jinak. Leckde jinde se dá špatný nájezd spravit, byť něco ztratíte, ale tady už nic spravit nešlo," litovala.

Cítila, že na to má 

Z jejích slov bylo cítit velké zklamání. Když mluvila, dívala se do země, skoro zadržovala slzy. Vztek bezprostředně po závodu vystřídala bezmoc. "Musím říct, že to je jeden ze závodů, které mě v mé kariéře mrzí nejvíc. Cítila jsem se dobře a měla jsem pocit, že na to mám," konstatovala. V kritickou chvíli prý dokonce padlo i nějaké sprosté slovo. "Bylo mi to vážně strašlivě líto. Je to už dávno, kdy mi bylo něco tak líto. Je to srovnatelné s olympijským Pekingem," přiznala.

Kajakářky si vyjely olympijské místo již v kvalifikaci, ale Hilgertová by si účastí ve finále připsala na české nominační konto pro Londýn minimálně jeden bonusový bod. "Tohle vždycky člověk vnímá až po závodu. Já jsem dnes myslela na finále, protože jsem měla pocit, že jsem schopná jet dobře," zopakovala dvojnásobná mistryně světa.

Jediným pozitivem ve smutném dni pro Hilgertovou byla skutečnost, že si dokázala, že pořád patří do českého týmu a do světové špičky. "Kdyby se to vzalo takhle, tak ano. Ale já momentálně nemám ani chuť nad příštím rokem přemýšlet," řekla naštvaně směrem k olympiádě. "Možná to odezní, ale ještě víc mě to štve, když uvidím, že ve finále ty holky zas tak dobře nejely," dodala.

Reklama