Hlavní obsah

Neslyšící plavec získal bronzovou medaili na Panamerických hrách

Americký plavec Marcus Titus si splnil sen a díky třetímu místu na prsařské stovce na Panamerických hrách získal svou první velkou medaili na mezinárodní akci. Pětadvacetiletý závodník z Arizony ovšem není obyčejný plavec - je totiž hluchý.

Článek

Titus byl nejúspěšnějším účastníkem srpnového šampionátu neslyšících v Portugalsku, kde vybojoval pět zlatých, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Nyní v mexické Guadalajaře startoval poprvé na velké akci proti nepostiženým a hned uspěl.

Bronz však bere pouze jako první krok, jeho dalším cílem je start na olympijských hrách v Londýně. "To je můj sen. Zkušenost z Panamerických her mi určitě pomůže v přípravě na olympijskou kvalifikaci," uvedl Titus, jenž se už marně pokoušel dostat na předchozí olympijské hry v Pekingu.

Rodák z Tusconu se bez sluchu už narodil a minimálně ve vodě nevnímá svou vadu jako nevýhodu. "Pomáhá mi to zůstat v mém vlastním světě a soustředit se. Odstraním tak všechny vlivy, které by mohly narušit mou koncentraci před startem," uvedl plavec, jenž se vzhledem k tomu, že nemůže slyšet výstřel, řídí při startu světlem.

Titus umí mluvit a používá ke komunikaci s ostatními naslouchátko. Na větší akce, jako byla například tisková konference po zisku bronzové medaile, s sebou vodí tlumočníka, jenž mu pomáhá lépe porozumět otázkám. V bazénu však spoléhá pouze na vlastní síly. "Vím, že jich mám dost, abych si splnil svůj olympijský sen. Půjde jen o to, kdo první dohmátne v kvalifikaci," uvedl americký plavec.

Reklama