Hlavní obsah

Phelps představil "rekordní" plavky pro olympiádu v Londýně

Americký plavec Michael Phelps spolu s reprezentačními kolegy Ryanem Lochtem a Natalií Coughlinovou na přehlídce v New Yorku představili nové plavky pro blížící se olympijské hry. Nejnovější model má umožnit, aby v létě v Londýně padla v bazénech další vlna světových rekordů.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Michael Phelps s Natalií Coughlinovou v nových plavkách pro olympijské hry.

Článek

Phelps přehlídku na molu v Manhattanu odstartoval a po jejím konci se svěřil novinářům, že je s novými plavkami velice spokojený. "Vědomí, že mám na sobě nejlepší možné plavky, mi vždy přinášelo pocit, že mám velké štěstí," citovala Phelpse agentura Reuters.

Podle výrobce může nová řada plaveckých oděvů s názvem Fastskin3 významně vylepšit časy plavců a být nejrychlejším modelem v historii. "Doufáme, že rekordy budou padat, ale to nakonec záleží na sportovcích," vtipkoval doktor Tom Waller, který se podílel na čtyřletém vývoji.

Plavky schválila mezinárodní plavecká federace FINA, která po záplavě rekordů na světovém šampionátu v Římě před dvěma roky zakázala revoluční celotělové modely. "Ve sportu, kde o vítězi rozhodují setiny vteřiny, mohou být takové plavky velkou výhodou," přiznal Phelpsův trenér Bob Bowman.

"Bude se to odvíjet od toho, jak budou jednotliví plavci těžit ze všech prvků. Nemyslím si, že by výhoda pramenila jen z toho, jak jsou zkombinovány plavky, čepice a ochranné brýle, takže se pohybujeme v rámci předpisů FINA," řekl Bowman.

"Jako postava z akčního filmu"

Lochte je jedním z pouhých dvou plavců, kterým se dosud podařilo překonat rekordy stanovené v Římě. "Když si obleču nové plavky, cítím se jako superčlověk, mám pocit, že můžu porazit kohokoliv. Na startu si připadám jako postava z akčního filmu," popsal své pocity.

Nový model podle něj nebude nikoho nespravedlivě zvýhodňovat. "Ty plavky jsou tu přece pro každého plavce. Jestliže je někdo nebude chtít nosit, je to jeho věc," mínil.

Chválila brýle

Devětadvacetiletá Coughlinová si pochvalovala i brýle, které umožňují periferní vidění celkem v úhlu 180 stupňů, a částečně připomínají oči pavouka. "Já plavu znak, takže si nemohu dovolit rozhlížet se, jak jsou na tom soupeřky. Takhle ale vidím všechno i bez toho, abych pohnula hlavou," řekla.

Reklama