Hlavní obsah

Jachtařka Fenclová vybojovala na MS místo na olympiádě v Londýně

Jachtařka Veronika Fenclová zajistila České republice místo v třídě Laser Radial na olympijských hrách. Fenclová je v polovině mistrovství světa v australském Perthu na sedmém místě a účast v Londýně má jistou, jelikož z kvalifikace do takzvané zlaté skupiny závodu postoupily závodnice z 25 národů. A na OH se z šampionátu dostane celkem 29 jachtařek třídy Laser Radial.

Foto: Jakub Kozelský

Česká jachtařka Veronika Fenclová

Článek

Šanci dostat se z MS na olympijské hry už naopak ztratili bratři Ondřej a Pavel Bobkovi, kteří v dvouposádkové třídě 470 do zlaté skupiny nepostoupili. Naopak Michal Maier (Finn) má stále možnost účastnické místo vybojovat. Marek Horáček a Viktor Teplý v třídě Laser a Karel Lavický ve windsurfingu budou závodit v příštím týdnu.

"Veronika jezdí výborně a Česká republika má v Laser Radialu jistou účast na olympiádě," napsal ČTK Jakub Kozelský, trenér Fenclové, která by jako nejlepší česká jachtařka v této třídě měla mít účast na olympijských hrách víceméně jistou.

Jachtařky v kvalifikaci odjely pět rozjížděk, přičemž v úterý se kvůli bouřkám na vodu nedostaly. Fenclová jednu vyhrála, dvakrát byla třetí, jednou desátá a třinácté místo jako nejhorší výsledek zatím škrtá. "Mám za sebou dlouhý a těžký den. Tři hodinové rozjížďky v silném větru. Jsem úplně mrtvá," napsala Fenclová na síti Twitter.

Fenclová by teoreticky na olympiádě mohla navázat na skvělé výsledky Lenky Šmídové, která v třídě Evropa vybojovala stříbro v Aténách 2004 a sedmé v Sydney 2000, v Pekingu 2008 byla sedmá s Lenkou Mrzílkovou v třídě 470.

Sedmačtyřicetiletý Maier postoupil do zlaté skupiny z 36. pozice a k zisku účastnického místa pro Londýn musí do konce závodu předjet tři soupeře. Bratři Bobkovi jsou po šesti rozjížďkách na 49. místě a v Perthu olympiádu nevybojují. "Vydali jsme ze sebe maximum, ale nestačilo to a jsme zklamaní," napsali na Facebooku.

Možnost kvalifikovat se na olympiádou budou mít jachtaři i na mistrovství světa svých tříd v roce 2012, ale ve hře bude výrazně méně míst než nyní.

Reklama

Související témata: