Hlavní obsah

Freediver Vencl chce uplavat rekordních 80 metrů pod ledem

Český freediver David Vencl chce uplavat rekordních 80 metrů pod ledem. Český reprezentant ve volném potápění, který má na kontě pátá místa z mistrovství světa a Evropy, se chystá v úterý v poledne překonat tuto vzdálenost bez neoprenu, čepice i závaží ulehčujících ponor.

Foto: Profimedia.cz

Český freediver David Vencl

Článek

Vencl plánoval na rekordní pokus odcestovat na rakouské jezero Weissensee, ale aktuální cestovní omezení kvůli šíření koronaviru mu to neumožnila. Pokus se tak uskuteční v zatopeném lomu Vápenka v Lahošti u Teplic. "Poplavu v hloubce přibližně 250 centimetrů pod hladinou a v čase kolem 1:45," uvedl v tiskové zprávě Vencl.

Průkopníkem v plavání pod ledem byl Nizozemec Wim Hof, který se v roce 2000 zapsal do Guinnessovy knihy rekordů v délce plavání pod ledem. Tehdy uplaval 57,5 metru a vysloužil si přezdívku The Iceman (Ledový muž). Aktuální rekordmanem je Dán Stig Severinsen, který v roce 2013 uplaval 76,2 metru.

Led musí mít minimálně 30 centimetrů

Od té doby ho nikdo nepřekonal. V úterý se o to pokusí Vencl, který musel se svým týmem vytvořit na hladině mimořádně silný led. Pro uznání zápisu do Guinnessovy knihy rekordů musí mít minimálně 30 centimetrů.

"V polovině února padla teplota v nížinách i pod minus 15 stupňů Celsia, tak jsme naměřili dráhu na Vápence v Lahošti 100 metrů, udělali jsme na ní několik děr a několikrát denně jsme s partou dobrovolných pracovníků zalévali dráhu a čekali, jak poroste led. Led tak rostl zespoda i ze shora. A je to neuvěřitelné, ale podařilo se nám zesílit led na více než 30 centimetrů, zatímco na jiných místech lomu byl led slabší," popisoval Vencl na webu www.czechiceman.cz. Navzdory oblevě má led stále požadovanou tloušťku.

Pod ledem bude bezpečnost zajišťovat zkušený tým potápěčů Seamasters z Teplic, je také povoleno mít několik jistících děr. Pokus bude v úterý ve 12:00 přenášet Vencl na svých sociálních sítích.

Reklama