Hlavní obsah

Olympijská kvalifikace v dálkovém plavání se přesunula na červen do Setúbalu

Praha

Olympijská kvalifikace v dálkovém plavání se místo květnového Tokia uskuteční až 19. a 20. června v Setúbalu, rozhodla Mezinárodní plavecká federace (FINA). V portugalském dějišti se závodí pravidelně, před pěti lety se zde konala kvalifikace o postup na OH v Riu de Janeiro. Do Setúbalu se chystají čtyři čeští plavci, kteří musejí kvůli odložení kvalifikace o tři týdny změnit plány.

Foto: ČSPS/Ivo Stejskal

Matěj Kozubek na archivním snímku z MS v korejském Kwangdžu v roce 2019.

Článek

"Změna místa a termínu kvalifikace je fakt, s kterým se musí všichni vyrovnat. Někdo lépe, někdo hůře. Prostě všichni budou mít ve stejnou chvíli stejné podmínky. Pozitivem je, že závod bude v Evropě a nebude potřeba aklimatizace na časový posun. Přesun o tři týdny dále nabourá všem stejně systém přípravy a najednou se objevuje prostor pro další soustředění a intenzivní přípravu. Nejvíce z toho mají zamotanou hlavu hlavně trenéři," komentoval změnu reprezentační trenér českých dálkových plavců Jan Srb.

V Setúbalu se poplave v Atlantiku stejně jako při závodech Světového poháru a olympijských kvalifikacích, které se zde konaly. "Na tomto místě se plave od roku 2006, kdy zde zvítězila naše Jana Pechanová na prvním Světovém poháru. A v roce 2016 si zde vyplavala na olympijské kvalifikaci místo do Ria," vzpomínal v tiskové zprávě Srb.

Tentokrát se budou o účast v olympijském závodě na 10 kilometrů pokoušet Alena Benešová, Lenka Štěrbová, Matěj Kozubek a Vít Ingeduld.

Reklama