Hlavní obsah

Utopený Thorpe: zděšení ve vládě

MELBOURNE

Zděšení v nejvyšší politických kruzích i návrhy na okamžitou změnu nominačních pravidel způsobil páteční kuriozní "pád" Iana Thorpa v australské kvalifikaci na olympijské hry do Atén. Světový rekordman v rozplavbě na 400 metrů volný způsob neudržel na startovním bloku rovnováhu, přepadl do vody a byl z jediného nominačního závodu diskvalifikován.

Článek

Pokud se kvalifikuje, bude Thorpe v Aténách startovat už pouze v závodech na 100 a 200 metrů a ve třech štafetách. Původně chtěl přitom bojovat o šest zlatých medailí. "Je to velká tragédie, že nejlepší australský plavec nebude na olympiádě obhajovat zlato ve své nejsilnější disciplíně," prohlásil australský premiér John Howard, který stejně jako mnoho plavců navrhl okamžitou změnu nominačních pravidel.

Trojnásobný olympijský vítěz ze Sydney, pro svou rychlost přezdívaný 'Thorpedo', si v sobotu už dal pozor a rozplavbu na poloviční trati s přehledem vyhrál. Nejrychlejší byl také v nedělním semifinále, finále ho čeká v pondělí. "Bylo to těžké, ale měl jsem velkou podporu od každého z týmu i z rodiny," prohlásil Thorpe po semifinále, do té doby s novináři nemluvil.

Utopen na titulní stránce

Jeden z jeho nejlepších přátel mu prý do textové zprávy na mobilní telefon napsal v angličtině často používané citoslovce překvapení 'whoops', což lze volně přeložit jako "hopla" či "jejda". "To slovo nejlépe vystihuje to, co se stalo. Doufám, že za ten skok dostanu také nějaké body," snažil se vtipkováním zakrýt zklamání. "Už je to za mnou, musím plavat dál," prohlásil.

"Utopen," hlásal na první stránce melbournský deník Herald Sun. Článek je doplněn velkou fotkou Thorpeova předčasného pádu do vody a dalšími výjevy z diskuse se sudím, po níž následovalo dvojí odvolání. Herald Sun senzaci věnoval tři ze svých prvních pěti stran, další dvě strany si mohli fanoušci přečíst ve sportovní příloze.

"Samozřejmě, že je na národní plavecké federaci jak rozhodla, ale měla by si uvědomit důsledky, jaké tento verdikt bude mít pro Austrálii na mezinárodní scéně," pravil premiér Howard. "Doufám, že se k tomu případu plavecký svaz postaví tak, aby na olympiádě mohli startovat v závodu na 400 metrů kraul skutečně všichni nejlepší plavci světa," přidal se ministr sportu Rod Kemp.

S verdiktem je smířen

Thorpe v tak důležitém závodu 'ulil' poprvé v kariéře. "Je to také jen člověk, není to stroj," zastával se svého svěřence kouč Tracey Menzies. "Už je to za ním. Pravidla o jednom startu se musejí dodržovat, to platí samozřejmě i pro něj," smířil se trenér. "Ian se rozhodl, že už další protesty podávat nebude," ujistil Menzies.

O změnu nominačních australských pravidel se chtějí zasadit také bývalí olympijští vítězové Dawn Fraserová a Kieren Perkins. "O diskvalifikaci nediskutujme, ta byla spravedlivá. Ale neměla by ho vyřadit z účasti na olympiádě," řekla další Australanka Shane Gouldová, držitelka tří zlatých medailí z olympiády v Mnichově 1972.

Reklama

Související témata: