Hlavní obsah

Plavci budou na olympiádě spoléhat na osvědčená jména

PRAHA

Klasika posledních let. Dvě jména mají držet prapor českého plavání také na olympiádě v Aténách. Kraulař Květoslav Svoboda a znakařka Ilona Hlaváčková by měli zkusit napodobit Daniela Málka, který před čtyřmi roky v Sydney vydřel dvě pátá místa.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Květoslav Svoboda (vlevo) a Ilona Hlaváčková po plaveckém ME v krátkém bazénu.

Článek

Reálnější je zřejmě úspěch Svobody, který se ve své disciplíně výrazně prosadil už před rokem na mistrovství světa v Barceloně, kde dohmátl čtvrtý. Svěřenec kouče Kyněry zatím sice výkonnostně nedosáhl úrovně Australana Thorpea či Nizozemce van den Hoogenbanda, ale jeho potenciál je v 21 letech obrovský. "Plave jako ryba," tvrdí šéf svazu Vladimír Srb.

V něco podobného doufá v Aténách i reprezentační trenér Jaroslav Strnad. "Věřím, že Květoš se předvede v oslnivé formě," říká kouč, jenže konkurence nespí. "Na kraulařské dvoustovce bude z každé velmoci soutěžit po dvou borcích, a to bude hodně tvrdý oříšek," připojuje Strnad. Pro úspěch bude asi nezbytné stlačit české maximum pod 1:48 minuty.

Finále by bylo pro Hlaváčkovou naplněným snem

Ilona Hlaváčková má smůlu, že v olympijském programu není její oblíbená znakařská padesátka, na níž je mistryní Evropy. Na dvojnásobné trati je její výhled mnohem skromnější. Závodnice pražských Bohemians, která před čtyřmi roky v Sydney skončila v rozplavbě, o postupu do finále příliš nahlas nehovoří.

"Dostat se tam by bylo naplněním snu," vykládá Hlaváčková. Její trenér Milan Moravec by byl úplně spokojen s novým českým rekordem. "Když ho Ilča zaplave, tak to bude dobré a můžeme jen spekulovat, na jaké umístění to bude stačit."

PLAVÁNÍ
14. - 21. 8. , 800 sportovců
SYNCHRONIZOVANÉ PLAVÁNÍ
23. - 27. 8., 104 žen
VODNÍ PÓLO
15. - 29. 8., 12 mužských a 8 ženských týmů, bez české účasti
SKOKY DO VODY
14. - 28. 8., 136 sportovců, bez české účasti
Soutěže se konají v komplexu OAKA vzdáleném 15 km od olympijské vesnice. Otevřený bazén má kapacitu 11 tisíc míst. Plavecké soutěže jsou na programu vždy od 10 h (rozplavby) a 19 hodin (semifinálové a finálové bloky). Skoky do vody a část zápasů ve vodním pólu se budou konat i v krytém bazénu s kapacitou pro 5 tisíc diváků.

V současné době je Hlaváčková, stejně jako další reprezentanti, na soustředění ve Španělsku. Nejlepší česká plavkyně tam piluje především technická cvičení. "Starty, obrátky, dohmaty," vypočítává Moravec.

Plavci si také zvykají na teplejší počasí, kterého si doma příliš neužili. Podle předpovědí budou v Aténách dosahovat teploty až 40 stupňů. Proto se také posunoval start finálového bloku až na 19 hodin. "Eliminovat ta vedra bude jedním z našich úkolů," říká Strnad, který byl v Řecku naposled před měsícem a tuší, že olympioniky tam nečeká nic příjemného.

"Projížděl jsme kolem sportovišť a vážně nechápu, jak chtějí všechny zbývající práce stihnout v termínu," kroutil hlavou Strnad. "A když to spojím s kalamitní dopravní situací, tak z toho mám trochu hrůzu."

Tři divoké karty

Plavci pro závěrečnou nominaci zažádali o tři divoké karty a díky nim se na olympiádu podívají také Daniel Málek, Jana Pechanová a Kristýna Kyněrová. Strnad pak musel jejich výběr vysvětlovat klubovým trenérům i prostřednictvím otevřeného dopisu, zveřejněném na svazovém webu. "Volali mi a ptali se, proč právě tihle tři závodníci. Mám ale pocit, že jsme nikoho o start v Aténách neošidili," říká reprezentační kouč.

Před čtyřmi roky právě Málek překvapil plavecký svět dvěma pátými místy v Sydney, ale od té doby je křivka jeho výkonů sestupná. "Danovi i dalším bych úspěch samozřejmě přál, ale konkurence bude strašně silná. Bude potřeba se o pořádná umístění porvat a někdy to bude skutečně o nehty," dodává Strnad.

ČESKÉ TRUMFY
Květoslav SVOBODA - 200 m volný způsob: Jeho kouč Kyněra o něm tvrdí, že bude prvním českým plavcem, který vybojuje olympijskou medaili. Při svém mládí má 21letý plavec v záloze minimálně ještě hry v Pekingu 2008. (Rozplavba a semifinále 15. 8., finále 16. 8.)
Ilona HLAVÁČKOVÁ - 100 m znak: Škoda, že v Aténách není znakařská padesátka, tam by se rýsovala takřka jistá medaile! Je ale zkušená a na velkých akcích se umí předvést. (Rozplavba a semifinále 15. 8., finále 16. 8.)
PRODAJÍ FORMU?
Jana MYŠKOVÁ - 100 m vol. zp.: Čeká ji obrovská konkurence, jenže hradecká kraulařka v posledním roce výkonnostně hodně vyrostla. Štafeta 4x200 m vol. zp. (Květoslav SVOBODA, Michal RUBÁČEK, Josef HORKÝ, Martin ŠKACHA): Podle reprezentačního trenéra Strnada zaplavou český rekord na 110 procent!
Sandra KAZÍKOVÁ - 50 m vol. zp.: Reálný je u ní také atak na český rekord, který už v tomto roce překonala.
ÚSPĚCH BY BYL PŘEKVAPENÍM
Daniel MÁLEK - 100 a 200 m prsa: Má nejlepší roky zřejmě za sebou. Obhajoba dvou pátých míst z OH ze Sydney je pro zlínského prsaře nereálná. Michal RUBÁČEK - 100 m vol. zp.: Alespoň dva členové štafety musí absolvovat i individuální start. V kraulařských disciplínách je největší konkurence.
Jana PECHANOVÁ - 800 m vol. zp.: Stříbrnou medailistku z MS v dálkovém plavání v tomto roce strašidelně pronásledovala zranění.
Kristýna KYNĚROVÁ - 400 m vol. zp.: Byla už před osmi lety v Atlantě, tentokrát startuje díky divoké kartě. K českému rekordu by se ráda alespoň přiblížila.
Kateřina PIVOŇKOVÁ - 200 m znak: Nejlepších časů dosáhla už před delší dobou.
Soňa BERNARDOVÁ - synchronizované plavání: sólo i duet Iva BURSOVÁ - synchronizované plavání: duet

Reklama