Hlavní obsah

Doktor zakončí sezónu na dračí lodi v Šanghaji

Karel FeltPrávo

I když olympijské finále na 500 m bylo pro kanoistu Martina Doktora posledním závodem sezóny na jeho tradičních tratích, sezóna pro něj úplně neskončila. Před sebou má ještě mistrovství světa dračích lodí v Šanghaji.

Článek

"Moc se na to těším. O víkendu jsem jel v Ostrožské Nové Vsi a byl to pro mne balzám. Na světovém šampionátu dračích lodí si také máknu, ale psychicky to je pro mne obrovská úleva. V případě úspěchu prožiji dvacetinásobnou radost, tolik nás na lodi jede. To ze singlkánoe neznám," vyznal se ve čtvrtek večer na setkání s novináři v Praze mistr světa na dračích lodích z roku 2002, dvojnásobný finalista z Atén, dvakrát bronzový z letošního ME v Poznani Martin Doktor.

Mrzí ho umístění

Samozřejmě se ohlédl i za letošní sezónou. Dva evropské bronzy jsou úspěchem, stejně jako čtvrté místo na kilometru a páté na poloviční trati v olympijských Aténách, ale určitá hořkost zůstává...

"Mrzí mě umístění, výkon ne. Dal jsem do obou závodů opravdu všechno, soupeři prostě byli lepší. Několikrát jsem si s odstupem probíral obě finále, ale nenašel jsem nikde nic, v čem bych udělal vyloženě chybu," konstatoval dvojnásobný olympijský vítěz z roku 1996.

Tehdy patřil k nastupující generaci, v Aténách už prohrál se svými nástupci, především Španělem Calem a Maďarem Vajdou. Zejména prvně jmenovaný, ale i stříbrný Němec Dittmer zajeli historicky nejrychlejší časy.

"Škoda, že se Martinovi nepodařilo alespoň na jedné trati postoupit přímo do finále. Musel absolvovat vlastně šest těžkých závodů za sebou. Navíc obě finále jel ze třetí dráhy, která je pro něj jako pro leváka nevýhodná, nemá takovou kontrolu nad ostatními. Na neuvěřitelně klidné hladině kanálu Schinias jsme s rychlými časy počítali. Martin se nemá za co stydět, za výkon určitě ne," dodal trenér a otec v jedné osobě Josef Doktor.

Loď pod zámkem

Od návratu z Atén Martin Doktor do kanoe nezaklekl. "Je v loděnici pod zámkem. Rozhodně k ní necítím žádnou zášť, ale pořád jsem unavený, potřebuji si odpočinout, dostat to ze sebe," přiznal.

A tak se věnuje především rodině. "Doma jsem ledacos natřel, věnuji se kutilství a hlavně jsem dovedl malého Felixe do školky a věnuji dětem i plyšového delfína Filipa, kterého jsem měl v Aténách jako maskota," usmíval se spokojeně Martin Doktor, protože na chvíle s rodinou se hodně těšil. Filip je od jednoho z jeho hlavních sponzorů - ČPP.

Příští závodnický rok s jedním vrcholem

Podle trenéra bude podzim a zima z hlediska přípravy volnější. Určitě se nevydají polykat kilometry do Afriky. O tom, jak bude příští závodnický rok vypadat, zatím příliš nepřemýšlejí.

"Bude mít jeden vrchol, takže i přípravu tomu uzpůsobíme. Co bude dál? Za dva roky je mistrovství Evropy v Račicích, bylo by hezké se důstojně rozloučit doma. O Pekingu nepřemýšlím, ale nikdy neříkám nikdy," přiznal Martin Doktor, který zatím nepřemýšlí ani o deblkanoi s nějakým talentem, ale věří...

"Určitě se za nějaký čas můj nástupce najde. Děti kanoistů, jejichž rodiče se jim věnují, vypadají velmi dobře. Nepochybuji, že se mezi nimi najde nějaký velký talent," pravil bez stopy nostalgie nebo úvah o konci kariéry. Zatím ani nepřemýšlí o změně lodi na novější typ, ale na to, aby řekl: "Končím!," je prý dost času.

Reklama