Hlavní obsah

Svoboda chce na plaveckém MS medaili

PRAHA/INDIANAPOLIS

Pouze znojemský kraulař Květoslav Svoboda zastupuje české plavání na mistrovství světa v krátkém bazénu, které v americkém Indianopolisu začíná ve čtvrtek. Nejlepší domácí závodník poplave kraulařskou dvoustovku i dvojnásobnou trať a jeho cílem je zisk medaile.

Článek

Mnoho příslušníků světové špičky totiž šampionát nedlouho po OH v Aténách raději vynechává. Nominačním kritériem pro start ve Spojených státech byla účast ve finále MS v Barceloně 2003 nebo v semifinále olympiády.

Do Indianapolisu tak mohly jet rovněž kraulařka Jana Myšková a znakařka Ilona Hlaváčková, ty se však rozhodly akci kvůli odpočinku vypustit. "Já chci ale plavat všechno, o vynechání jsem neuvažoval, nikdy nic v budoucnu nevynechám. Mám naplaváno," ujišťoval Svoboda.

V bazénu postaveném na palubovce haly Conseco Fieldhouse, kde hrají NBA basketbalisté Indiana Pacers, bude svěřenec trenéra Kyněry v sobotu obhajovat stříbrnou medaili na čtyřstovce. Už dnes ale poplave závod na poloviční vzdálenosti. Na jeho tratích se z rozplaveb postupuje rovnou do finále.

Hlavní atrakcí Phelps

Mistrovství světa ozdobí rekordní účast šesti set plavců, přesto budou závody ochuzeny o několik hvězd. Po olympijských hrách si chtěli odpočinout Australané Thorpe a Hackett či Nizozemec van den Hoogenband.

Naopak každý den bude dostávat diváky do varu americká hvězda Michael Phelps, šestinásobný aténský vítěz, kterého čekají závody na 200 metrů volný způsob, stejně dlouhá motýlkářská trať, všechny polohovky a kraulařská štafeta na 4x200 metrů. Američan bude v akci v bazénu při každém finálovém bloku, pakliže se do něj dostane.

V americkém týmu jsou rovněž olympijští vítězové Peirsol, Beardová či Thompsonová, vinou zranění se na poslední chvíli odhlásila Coughlinová. Startovní listiny obohatí také Brit Hickman, Němec Rupprath, Francouz Bousquet, Slovenka Moravcová či ukrajinská královna polohových tratí Kločkovová.

Reklama