Hlavní obsah

Plavci si olympijský bazén chválili, prý bude rychlý

Londýn

Na organizaci ještě budou muset pořadatelé zapracovat, ale už nyní je jasné, že olympijský plavecký bazén bude velmi rychlý a zřejmě v něm budou padat světové rekordy, i když se už nesmí používat speciální celotělové plavky. Myslí si to nejen britští plavci po národním šampionátu v minulém týdnu, ale také čeští reprezentanti, kteří se mezinárodních závodů v Aquatics Centre zúčastnili.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Plavecký bazén v Olympic Aquatics Centre v Londýně

Článek

Šéftrenéra Jiřího Kyněru překvapila zejména bezpečnost, na kterou pořadatelé kladli velký důraz. "Jsou to napůl šílenci. Od té doby, co jsme vstoupili do haly a než jsme se dostali do bazénu, tak jsme prošli devíti kontrolami. Důkladnými," řekl v rozhovoru pro ČTK Kyněra. "Tak intenzivní kontroly jsem nikde nezažil," uvedl.

Jinak areál v Olympijském parku se českým plavcům líbil. Závodní padesátimetrový bazén má deset drah, tréninková padesátka osm, všechno jen kousek chůze od olympijské vesnice. "Ještě se to tam musí na závody trochu nazdobit, dodělat šatny, ale jinak to je super, že je tam všude blízko. Navíc ten stadion je moc hezký, vypadá jako plejtvák obrovský. Má místo střechy takovou velkou vlnu," popisoval Kyněra.

Stadion stál 270 milionů liber (asi osm miliard korun), dočasně jsou v něm vystavěny tribuny pro skoro 15.000 fanoušků. Velkou výhodou je posuvné dno, závodní bazén tak může mít libovolnou hloubku. I proto se eliminují nežádoucí vlny a pohyby vody a bazén podle všeho bude velmi rychlý. "Budou tam minimální turbulence, ten bazén bude velmi rychlý," tuší Kyněra.

Totéž si myslí i trenér britských závodníků Dennis Pursley, jehož svěřenci minulý týden bojovali o olympijská místa. "Byl bych hodně překvapen, kdyby nepadaly světové rekordy. Před několika lety se speciálními plavkami se rekordy plavaly pořád, ale jsem přesvědčen, že budou padat i letos na olympiádě," uvedl Pursley.

Olympijský limit A a jistý start v Londýně mají zatím prsařka Petra Chocová a polohovkářka Barbora Závadová. Blízko limitu je také znakařka Simona Baumrtová a sprinter Martin Verner. "Zejména Simona (Baumrtová) vypadala velmi dobře," řekl Kyněra.

Reklama

Související témata: