Hlavní obsah

Plavec Thorpe je bez formy a prý zneužil dotace. Zřejmě přijde o Londýn

Adelaide

V nezáviděníhodné situaci je před australskou kvalifikací na letní hry v Londýně pětinásobný olympijský vítěz v plavání Ian Thorpe. Nejenže nemá formu a nejspíš se do Londýna nepovídá, ale navíc čelí obvinění, že zneužil nezvykle vysoké dotace Australské plavecké federace na přípravu.

Foto: Tim Chong, Reuters

Ian Thorpe.

Článek

Australská média informovala o rozkolu v australském plavání. Thorpe, Michael Klim a Libby Trickettová prý dostali při jejich snaze vrátit se po ukončení kariéry do světové špičky desetkrát víc peněz než jiní reprezentanti. Hovoří se o částce 150.000 australských dolarů (téměř tři milióny korun).

Thorpe díky financím mohl trénovat sám se svým koučem ve Švýcarsku a na Blízkém východě, zatímco ostatní špičkoví australští plavci se o trenéry dělili a připravovali se v domácích podmínkách. Jedenáctinásobný mistr světa, kterému se pro jeho rychlost a pohyb ve vodě přezdívalo Thorpedo, však přijetí dotace popírá.

"Nedostal jsem ani cent navíc," uvedl Thorpe. "Mnoho lidí potvrdí, že spekulace médií se nezakládají na pravdě," řekl novinářům. "Je jasné, že svaz reprezentanty podporuje, ale rozhodně neexistuje upřednostňování bývalých slavných plavců při jejich návratu ke kariéře," prohlásil.

Média: O olympiádu ani nestál

Média spekulují i o tom, že Thorpe peníze pouze zneužil a ani se na OH dostat nechtěl. Tomu nahrává aktuální slabá forma bývalého slavného plavce. "Je jasné, že dostat se na olympiádu bude velmi těžké. Potřeboval bych ještě tak půl roku tréninku," uznal Thorpe, jenž kariéru ukončil ve čtyřiadvaceti letech a jeho návrat Australané pozorně sledovali.

O nominaci na olympijské hry budou Australané bojovat v Adelaide od čtvrtka do neděle, Thorpe nastoupí do závodů na 100 a 200 metrů volný způsob. Potřebuje skončit do šestého místa, aby měl naději aspoň na účast ve štafetě. Sám tvrdí, že chce plavat ještě další dva roky.

Reklama