Hlavní obsah

Hrubián D'Arcy si vyplaval novou olympijskou šanci

Adelaide

Čtyřiadvacetiletý australský plavec Nick D'Arcy si vybojoval na domácí kvalifikaci novou olympijskou šanci. Poté, co kvůli rvačce s reprezentačním kolegou přišel o hry v Pekingu před čtyřmi lety, v Adelaide zazářil nejlepším časem roku na 200 metrů motýlek a v Londýně by mohl být hlavním rivalem amerického fenoména Michaela Phelpse.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Plavecký bazén v Olympic Aquatics Centre v Londýně

Článek

D'Arcy se v březnu 2008 porval v baru v Sydney s týmovým kolegou Simonem Cowleyem a způsobil mu několik zlomenin v obličeji. Byl proto vyřazen z nominace pro Peking, u soudu dostal za ublížení na zdraví podmínku na 14 měsíců a musel Cowleymu zaplatit odškodné v přepočtu asi 3,6 milionu korun. Poté vyhlásil bankrot.

Když v neděli v Adelaide splnil olympijský limit, ujistil, že tentokrát bude oslava klidná a jen v rodinném kruhu. "Nejdůležitější teď je, zůstat na správné cestě," prohlásil plavec, který vyhrál kvalifikační závody časem 1:54,71 minuty a z čela letošních světových tabulek sesadil Phelpse o šest desetin.

"Ten incident mě samozřejmě hrozně moc poznamenal. Názor veřejnosti neovlivním, ale bylo by skvělé, kdyby za mnou lidi stáli. Jsem však realistou," řekl. I když často myslel na konec kariéry, rodina a kamarádi ho odradili. A také vítězství nad Phelpsem na malém mítinku loni v Santa Claře.

Reklama