Hlavní obsah

Plavkyně Trickettová pojede na třetí olympiádu alespoň s štafetou

Co se nepodařilo Ianu Thorpeovi, dokázala na australské olympijské kvalifikaci Lisbeth Trickettová a po předloňském návratu ke kariéře se protlačila do plaveckého týmu pro Londýn. Sedmadvacetiletá kraulařka a motýlkářka si v Adelaide zajistila start na své třetí olympiádě pátým místem ve finále závodu na 100 metrů volný způsob, díky kterému získala místo ve štafetě.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Australská plavkyně Lisbeth Trickettová

Článek

Trojnásobná olympijská vítězka a osminásobná mistryně světa se k plavání vrátila koncem roku 2010 po sotva roční pauze. Londýnské hry tehdy jmenovala jako svůj cíl, ale cestu na ně neměla snadnou. Vloni se neprobojovala na mistrovství světa v Šanghaji a i na úvod letošních kvalifikačních bojů neuspěla na motýlkářské stovce, které na předchozí olympiádě v Pekingu dominovala.

Nakonec nebude obhajovat ani stříbro z kraulařské stovky, na které budou reprezentovat Austrálii nejrychlejší plavkyně z Adelaide Melanie Schlangerová (53,85) a Cate Campbellová (54,01), ale umístěním do šestého místa v čase 54,21 si Trickettová zajistila olympijský start alespoň ve štafetě.

"Neuvěřitelné, je mi do pláče, protože tohle všechno bylo emocionálně a mentálně možná náročnější než fyzicky. Nemám slov, jsem z toho v sedmém nebi," radovala se plavkyně, jež v minulosti držela kraulařské světové rekordy na 50 metrů (23,97) i na stovce (53,62).

Trickettová si připsala první olympijský triumf ještě pod dívčím jménem Lentonová ve štafetě v Aténách 2004, další dva včetně jediného individuálního přidala v Pekingu. Nejúspěšnější světový šampionát prožila v roce 2007 doma v Melbourne, kde získala pět titulů.

Reklama