Hlavní obsah

Hilgertovou čeká boj o šestou olympiádu, tuší, že to budou nervy

Praha

V úterý měla narozeniny, ale na bujaré večírky nemá Štěpánka Hilgertová ani pomyšlení. Čerstvě čtyřiačtyřicetiletou kajakářku totiž čeká v příštích dvou víkendech nervové vypětí v boji o domácí nominaci vodních slalomářů okořeněné úsilím dostat se do Londýna na šesté olympijské hry v řadě. Dvojnásobná olympijská vítězka tuší, že bude opět nervózní, ale je prý dobře připravena.

Foto: René Volfík, ČTK

Štěpánka Hilgertová

Článek

Plno talentovaných mladších kajakářek už kvůli Hilgertové ukončilo kariéru, protože vždy končily v domácí nominaci až za ní a neměly šanci dostat se na olympijské hry. Kajakářka často za zády slýchává, že by už toho měla nechat, ale také se k ní donesou obdivné úvahy o tom, jak dokáže reagovat na nové trendy v disciplíně či změny v pravidlech.

"To mi lichotí, ale udržet se ve špičce je čím dál náročnější a hlavně kvůli změnám moje zkušenosti nehrají žádnou roli, spíš naopak," řekla v rozhovoru s ČTK Hilgertová.

Přesto si věří, že ještě nepatří do starého železa. Když se loni na podzim poprvé svezla na kanálu pro londýnské hry, uzrálo v ní přesvědčení, že se o nominaci pokusí. "Jo, jdu do toho," řekla si tehdy. "Ten kanál se mi totiž líbil, je těžký od shora dolů. Nebude to jako v Pekingu a v Aténách o náhodě, kde navíc nebyla pořádná divácká kulisa. Tady by to mohlo být dobré," řekla dnes.

Je jí ale jasné, že nervy příští dva víkendy budou pracovat naplno. "Ale bude to podobné jako v minulých letech," poznamenala. Letos ale nejde "jen" o účast v reprezentaci a možnost startovat na mistrovství Evropy v květnu v Augsburgu, ale hlavně o Londýn. A pokud by se to Hilgertové podařilo, doplnila by dvojici svých předchůdců. Šestkrát na olympiádě byli pouze Kateřina Neumannová, která ale má vedle pěti účastí v zimě i jednu v létě, a veslař Václav Chalupa.

Nervozita bude, je si jistá Hilgertová

"To není rozhodně to, na co teď myslím," ujistila dvojnásobná mistryně světa. "Ale je jasné, že když už člověk tu přípravu absolvuje, není úplně nad věcí, záleží mu na výsledku. Ale snažím se být připravená, i když je jasné, že nervozita bude," řekla. "Olympiáda je rozhodně něco navíc, protože je jednou za čtyři roky, i když bohužel po sportovní stránce to není nejvíc," upozornila Hilgertová na účast jediné lodi z každé země v jednotlivých kategoriích.

Na sezonu se jako všichni čeští vodní slalomáři připravovala v Austrálii. Už tam si zvedla sebevědomí vítězstvím v testovacím závodu na olympijské trati v Penrithu za účasti takřka kompletní světové špičky.

"Získala jsem tam pocit, že je v mých silách o olympiádu bojovat. Otestovala jsem si, že jsem schopná závodit, necítím se jako outsider," popsala zpětně své pocity. Po návratu se po několika slunečných dnech opět musela srovnat se zimou a deštěm. "To bylo kruté. Bála jsem se, abych hlavně neonemocněla nebo se nezranila," přiznala.

Předpověď počasí není přívětivá ani na tento víkend, kdy se pojedou první dva nominační závody na Trnávce, která navíc nepatří mezi nejoblíbenější tratě Hilgertové. "Ale budeme to mít všichni stejné," prohlásila. Závěrečné dva díly na zbrusu novém kanálu v Českých Budějovicích pak budou velkou neznámou. "Ta trať je hodně členitá, nemá úplně enormní sílu, takže bude záležet, jak se to postaví. Nevidím ale zásadní problém v tom, že se jede na nové trati o olympiádu. Je to tam lepší, než jsem čekala," dodala.

Reklama