Hlavní obsah

Zlato a dítě? Synek zkusí repete

Praha

Narození potomka rovná se veslařské zlato? Platnost této rovnice by rád ještě jednou otestoval skifař Ondřej Synek. Před dvěma lety se mu dcera Alice narodila jedenáct dnů poté, co dosáhl na premiérový titul mistra světa na Novém Zélandu. Nyní je jeho manželka Pavla opět v radostném očekávání a termín porodu? Osmého srpna, pět dnů po olympijském finále skifařů.

Foto: Jan Handrejch

Ondřej Synek v novém oblečení pro olympiádu v Londýně.

Článek

Že by devětadvacetiletý veslař podřídil i rodinný život zopakování vítězného receptu? Kdepak. „My plánovali potomka až na později, ale pak to nějak přišlo. Nedá se nic dělat, musíme to zvládnout," culí se vytáhlý veslař.

Narážkám na analogii s předloňským rokem se přesto nevyhne. „Manželka mi říkala, že asi pokaždé, když budu chtít vyhrát, musíme si pořídit miminko," říká veslař. V případě četných triumfů na velkých závodech by však Synkovi byli velmi početnou rodinou. „To mi Pavla už taky hlásila, ale to snad radši kariéru rovnou zabalím," chechtá se.

Zapojily se i babičky, pochvaluje si Synek

Při organizaci předolympijského tréninku a péče o rodinu bude mít Synek trochu složitější roli. „Pavla už má docela břicho, takže toho tolik dělat nemůže, ale pomáhá celá rodina, zapojily se i babičky," pochvaluje si Synek. „Dokonce máme vymyšlené scénáře, jak to udělat, až budu na soustředění, nebo kdyby se rodilo předčasně. Říká se, že druhé dítě přichází na svět dřív, ale doufám, že to zase stihnu," je připraven na všechno.

Ostrá veslařská sezóna začne Synkovi příští víkend Světovým pohárem v Bělehradě. Teprve tam zjistí, jaká je jeho forma ve srovnání s konkurencí. Zatím má jen kusé zprávy. „Všechno v přípravě klapalo, ale teď jsem si psal s dvojnásobným olympijským vítězem Olafem Tuftem. Ptal se mě, jak mi jde trénink. Tak jsem mu odepsal, že jedu jako zvíře. A on reagoval, že se spíš cítí jako starý ošklivý farmář," tlumočí konverzaci s norským skifařem.

Ještě jednu motivaci má Synek pro olympijský start. Vsadil se s jedním ze svých sponzorů, který chystá i kolekci oblečení pro Londýn. Pokud český veslař získá zlato, firma mu ušije na míru bundu, kterou nikdo jiný na světě nemá. Jestli ale v areálu Eton Dorney najde přemožitele, na den se promění v prodavače v obchodě Alpine Pro na Václavském náměstí.

Reklama