Hlavní obsah

Deblkanoisté Volf a Štěpánek jsou mistry Evropy ve vodním slalomu

Deblkanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem získali na mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Augsburgu zlaté medaile. Čeští reprezentanti byli původně třetí, když na vítězné Slováky Petra a Pavla Hochschornerovy ztratili 1,53 vteřiny. Rozhodčí však po závodě uznali jejich protest proti dvousekundové penalizaci za dotyk osmé branky.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Jaroslav Volf (vpravo) a Ondřej Štěpánek

Článek

Dvojnásobní olympijští medailisté Volf se Štěpánkem tak nakonec slovenská dvojčata porazili o 47 setin, bronz získali Robert Behling a Thomas Becker z Německa. Česká dvojice na Eiskanalu v Augsburgu navázala na úspěšné vystoupení z mistrovství světa v roce 2003, kde Volf se Štěpánkem skončili druzí.

Volf se Štěpánkem pak v poslední jízdě šampionátu přidali ještě stříbrné medaile v závodu hlídek, přestože se českému týmu jízda vůbec nevydařila. Společně s dvojicemi Ondřej Karlovský, Jakub Jáně a Jonáš Kašpar, Marek Šindler totiž nasbírali osm trestných sekund, navíc se do jedné z branek museli vracet. S Brity přitom nakonec prohráli pouze o 3,43 sekundy. Kajakářky skončily v závodech týmů páté.

"My tady na ten kanál máme skvělé vzpomínky, je to v podstatě pro nás domácí trať. Známe to tady a líbí se nám tu, jezdíme tu roky už od juniorských let," radoval se po závodu třiatřicetiletý Volf. Čekání na výsledek protestu deblkanoistům nevadilo. "Byli jsme spokojení s tou jízdou, neměla chybu," shodli se.

Štěpánkovi se ulevilo, když měl medaili, a bylo mu prý jedno, jakou bude mít hodnotu. "Důležitější to samozřejmě bude na olympiádě, ale pro nás to je určitě trochu zadostiučinění po minulé sezoně, která se nepovedla. Ale my jsme makali a dostali se zpátky," upozornil na skutečnost, že loni nebyli po nezdaru v domácí nominaci ani v reprezentaci.

Ornstová skončila osmá

Mezi kajakářkami skončila novicka v české reprezentaci Eva Ornstová na osmé příčce. Třiadvacetiletá závodnice nepotvrdila slibné výsledky z kvalifikace i semifinále a na nejrychlejší Carole Bouzidiovou z Francie ztratila 11 sekund hlavně kvůli tomu, že udělala chybu ve třetí brance před cílem.

"Vím, že to mohlo být lepší. Udělala jsem hloupou chybu a mrzí mě to dost," litovala po závodu studentka farmacie Ornstová. Přesto ale byla navýsost spokojená. "Nečekala jsem absolutně, že bych byla ve finále, když jsem poprvé v reprezentaci," uvedla.

Krizový okamžik ji štval. "Ani si nepřejte vědět, co jsem si řekla. To je nepublikovatelné," dodala svěřenkyně stále ještě aktivního kajakáře Lukáše Kubričana.

Ve finále chyběla zkušená Štěpánka Hilgertová, která si letos vybojovala nominaci na šestou olympiádu. V semifinále čtyřiačtyřicetiletá kajakářka obsadila jedenáctou příčku a postup jí unikl o jedno místo.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Augsburgu (Německo):
Muži:
C2: 1. Volf, Štěpánek (ČR) 106,02 (0 tr. sekund), 2. Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner (SR) 106,49 (0), 3. Behlig, Becker (Něm.) 107,27 (0), ...v semifinále 16. Kašpar, Šindler 117,17 (6), 20. Karlovský, Jáně (všichni ČR) 168,64 (52).
Ženy:
K1: 1. Bouzidiová (Fr.) 106,93 (2), 2. Pfeiferová (Něm.) 106,94 (2), 3. Pennieová (Brit.) 107,02 (0), ...8. Ornstová 117,97 (2), v semifinále 11. Hilgertová (obě ČR) 113,77 (2).
3xK1 ženy: 1. Německo 121,80 (0), 2. Francie 123,45 (2), 3. Slovensko 126,39 (4), ...5. ČR 131,34 (2).

Reklama